9 augustus 2010

Toots Thielemans stelt nieuwe live CD voor tijdens Jazz Middelheim

tootsAls peetvader en publiekslieveling van het festival komt Toots Thielemans op 14 augustus met een prachtig geschenk naar Jazz Middelheim. In Park den Brandt presenteert hij namelijk de pre-release van zijn nieuwste live cd 'Toots Thielemans-European Quartet Live’. Na enkele jaren van CD stilte komt hij terug met een live cd ontstaan uit de ontelbare concerten die hij realiseerde met zijn European Quartet. Een deel van de nummers op de CD speelt het kwartet ook op het Jazz Middelheim concert.

Deze nieuwe live cd is een verzameling van 12 concertopnames tussen 2006 en heden. Het gaat om concerten die Toots in heel Europa speelde met Karel Boehlee (piano & synthesizer), Hans van Oosterhout (drums) en Hein Van de Geyn (double bass). Naast zijn eigen, bekendste composities bevat die interpretaties van bekende chansons en jazzstandards, thema’s van musicals, film- en TV scores. Van Hein Van de Geyn zit ook een ontroerende flaptekst bij de CD, waarin hij Toots beschrijft als een wijze oude man met de spirit van een teenager en als iemand die muziek ademt, zowel letterlijk als figuurlijk. Het live album is voor hem zo representatief voor zijn live performances, omdat het de vreugde, de risico’s en de muzikale interactie van het moment capteert zonder de interactie met het publiek te vergeten, ‘between a smile and a tear’. Voor Hein van de Geyn zelf is het Middelheim concert ook een van zijn laatste concerten, vooraleer hij zich definitief in Zuid-Afrika vestigt om er een bed & breakfast te openen. Van de Geyn beschouwt sound engineer Chris Weeda overigens als het 5e bandlid, door de warme, volle en genereuze sound die hij toevoegde aan de opgenomen muziek.

Op woensdag 11 augustus zendt Canvas+ om 20.35u overigens een concert uit van Toots Thielemans & Kenny Werner Quartet, gecapteerd op Jazz Middelheim 2008. Op dit concert omringt pianovirtuoos Kenny Werner zich met Johannes Weidenmueller (bas), Cindy Blackman (drums) en saxofonist David Sanchez. De cd 'Toots Thielemans-European Quartet Live’ zal op 14 & 15 augustus op de cd-stand in Park den Brandt te koop zijn, en vanaf begin september ook verkrijgbaar in de platenzaken.
Label: Challenge Jazz-Challenge Records International. Catalogue Number CHR 70160. Info: www.challengerecords.com & www.tootsthielemans.com.

Info & tickets Jazz Middelheim: www.jazzmiddelheim.be. Van 12 t/m 15 augustus in Park Den Brandt, Antwerpen. Tickets kosten 29 euro per concertavond (excl. reserveringskosten). Een vierdagenpas kost 96 euro (excl. reserveringskosten). Tickets zijn te koop via www.jazzmiddelheim.be of via Fnac.

Klik hier voor TV-spot Jazz Middelheim (night) & TV-spot Jazz Middelheim (day)

Labels: , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...