5 september 2011

Restauratie De Bijloke wint Vlaamse Monumentenprijs 2011

STAM 01De laureaat van de provincie Oost-Vlaanderen, het totaalproject van de restauratie en herbestemming van de abdijsite ‘Bijloke’ in Gent, is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2011 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois zonet bekend tijdens een plechtigheid in Hotel Errera te Brussel. De minister kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. “Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten“, zegt Vlaams minister Bourgeois. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.”

Het bekroonde project is de restauratie en herbestemming van het voormalige abdijcomplex tot een nieuw stadsmuseum: het STAM. Voor de realisatie van het project zijn twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de 19de eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijhorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel. Om de onthaalfaciliteiten onder te brengen, was ook een nieuw inkomgebouw nodig, dat in verbinding staat met de twee delen van het complex. Zoals bij zoveel herbestemmingen stonden de opdrachtgever, de stad Gent, en de architecten hier ook voor een potentieel conflict tussen het behoud van de erfgoedwaarden van de oude abdijsite en de verwachtingen en eisen die gesteld worden aan een hedendaags onthaalgebouw. Dankzij creativiteit en innovatiekracht is voor dat conflict een passende oplossing gevonden.

Minister Bourgeois: “De omvorming van het abdijcomplex tot het stadsmuseum is een prachtig voorbeeld van hoe je op een geïntegreerde manier en op basis van een interdisciplinaire aanpak een volledige site kan restaureren, herwaarderen en herbestemmen. Dit prachtige monument is bovendien ook toegankelijk voor het publiek, zodat iedereen kan meegenieten van de investering van de restauratie.
Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2011 waren er 61 geldige kandidaten. De Vlaamse Regering koos, op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, voor elke provincie één laureaat. De vijf laureaten krijgen elk 2.500 euro. Het STAM krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop. Begin dit jaar kreeg het STAM de prijs voor cultuurmanagement, goed voor een oorkonde en 4.000 euro.

De vier overige laureaten zijn:
-          herstel en de ontsluiting van het molendomein ‘De Scherpenbergmolen’ in Malle,
-          reconstructie en ontsluiting van de archeologische site ‘De Rieten’ in Meeuwen-Gruitrode,
-          de restauratie, ontsluiting en herbestemming van het voormalig abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent,
-          restauratie van het Van Reethgebouw en de Boodschapkapel van het Instituut van het Heilig Hart in Heverlee
-          restauratie en ontsluiting van het vissersvaartuig ‘De Martha’, dat opgesteld staat in het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde.

Alle laureaten en de winnaar zetten de deuren open tijdens deze editie van Open Monumentendag Vlaanderen, nu zondag 11 september.  Meer info vindt u op de website www.openmonumenten.be

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...