19 augustus 2011

Ontdek de wondere wereld van de vleermuis

Natuurpunt organiseert op vrijdag 26 augustus en zaterdag 27 augustus de Europese Nacht van de Vleermuis samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vleermuizenwerkgroep. In alle Europese landen worden vleermuizen letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers gezet. Nog nooit “oog in oog” gestaan met een vleermuis? Benieuwd of alle enge verhalen juist zijn? Grijp dan dit weekend je kans en maak kennis met de vleermuis. In heel Vlaanderen kan je terecht voor leuke activiteiten. 2011 - Jaar van de Vleermuis en van de Bossen. Deze editie van de Nacht van de Vleermuis belooft een wel heel bijzondere editie te worden. Zo werd 2011 niet alleen uitgeroepen tot het Europese Jaar van de Vleermuis, maar eveneens tot het Internationaal Jaar van de Bossen.

In Vlaanderen is het belang van mergelgroeven, forten, ijskelders en bunkers voor zwermende en overwinterende vleermuizen al lang bewezen. Maar de meeste bij ons levende vleermuizen zijn ook nauw verbonden met bossen. Tijdens de Europese nacht van de Vleermuis zetten we de relatie tussen vleermuizen en bossen in de kijker. Soorten zoals de rosse vleermuis, de bosvleermuis en de meeste Myotis-soorten (waaronder franjestaart, watervleermuis, baardvleermuis) zoeken hun zomerverblijfplaats in bossen en vormen daarbij (kraam)kolonies in holle bomen of achter loshangende schors. Bijna alle andere soorten jagen gedurende een kortere of langere periode in het bos (gewone dwergvleermuis, laatvlieger, grootoorvleermuizen …) dan mag het duidelijk zijn dat bossen voor vleermuizen van enorm belang zijn. Zonder ‘holte-bomen’ (bomen met één of meerdere holten) zijn een groot deel van de inlandse vleermuizen met uitsterven bedreigd. Niet alleen zijn vleermuizen afhankelijk van die bomen als kolonieplaats, sommige soorten overwinteren er zelfs. Bovendien is een kolonie vleermuizen niet afhankelijk van één boom maar van meerdere bomen op kortere afstand van elkaar.

Europese Nacht van de Vleermuis van vrijdag 26 tot 27 augustus.  Activiteit met sponsoring van Tom & Co en Electrabel
Alle info op www.natuurpunt.be/nachtvandevleermuis
In heel Vlaanderen zijn er zo’n 40 vleermuisactiviteiten. Op de website www.natuurpunt.be/activiteiten  lees je waar een activiteit doorgaat in jouw buurt.
Overal in Vlaanderen nemen ervaren gidsen je mee naar de boeiende wereld van de vleermuis.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...