3 september 2011

URBAN RUMORS

Van 3 tot 25 september organiseert de School of Arts van de HoGent de tentoonstelling Urban Rumors van fotograaf Martien Van Beeck. URBAN RUMORS betekent zoveel als ‘stadslegendes’. Martien Van Beeck wil hiermee aangeven dat het hem niet te doen is om één of andere journalistieke ‘waarheid’, maar dat hij vooral interessante en visueel mooie verhalen wil vertellen. URBAN RUMORS is een tentoonstelling met monumentale kleurenfoto’s van Martien Van Beeck.  De foto’s werden gemaakt in Brussel tussen 2009 en 2010. De foto’s tonen de mens in de grootstad.  Mensen gaan allerlei verhoudingen aan met de stad: ze verschuilen zich in de anonimiteit van de groep of ze doen het omgekeerde en manifesteren zich juist nadrukkelijk om zich te onderscheiden van de massa. Zo zien we een groepje uitbundige jonge vrouwen te midden van schreeuwerige reclameopschriften, maar ook een man die een beetje verloren om zich heen kijkt, in het midden van een verlaten kruispunt.

URBAN RUMORS valt uiteen in twee delen. Eén luik wordt gevormd door ‘snapshots’. Het zijn ongeposeerde foto’s van mensen op straat. Een tweede luik toont verschillende monumentale panorama’s, gefotografeerd op minder evidente plaatsen in de stad. Eén panorama is negen meter lang  en toont in achttien verschillende luiken een tunnel onder de sporen van het station ‘Brussel Noord’. In deze ‘unheimliche’ tunnel, spaarzaam verlicht met giftig gele natriumlampen, poseren mensen van allerlei slag en stand gewillig voor de foto. In de muren achter hen zitten grote vierkante gaten die de verschillende kokers van de tunnel met elkaar verbinden. We zien dat er eigenlijk een knappe architectuur schuilt achter de beroete muren die met graffiti beklad zijn. Een ander monumentaal tableau toont een gebouw dat er uitziet als een grote zwarte monoliet. De figuren die voor de zwarte muur staan, ogen klein. We zien er ambtenaren uit een nabij gelegen administratief gebouw hun sigaret roken en op een andere plaats troepen reizigers samen in afwachting van hun Eurolines verbinding.

het boek

Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel - Urban Rumors.  Hierin schrijft Martien Van Beeck allerlei reflecties over de beelden neer. De teksten proberen de foto’s niet te verklaren, er worden enkel hints gegeven en verbanden gelegd, vooral naar schilderkunst. Allerlei onderwerpen komen aan bod; de blik van de kunstenaar die kijkt naar de wereld, gestuurd door het gigantisch archief aan beelden in zijn hoofd, of nog, het toeval dat een rol speelt bij het maken van beelden.

Wanneer: Van 3 tot 25 september. Open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 18 uur
Waar: KASKgalerie, campus Bijloke, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...