13 april 2011

Kwaliteit autosnelwegparkings in Vlaanderen aan de beterhand

Met het Kwaliteitsmerk bekroont de Vlaamse overheid jaarlijks autosnelwegparkings die voldoen aan strenge eisen o.m. inzake netheid en veiligheid. Het Kwaliteitsmerk 2011 met één ster wordt toegekend aan 13 parkings, 9 parkings behalen twee kwaliteitssterren; 4 parkings halen het maximum van drie kwaliteitssterren. (Het was geleden van 2008 dat een parking drie kwaliteitsterren kreeg). Dat maakt samen 26 erkende kwaliteitsparkings, een toename in vergelijking met de voorgaande jaren. In de periode 2006-2007 telden we 17 kwaliteitsparkings, weliswaar vaak op verouderde parkeerterreinen waarvan de concessie inmiddels vernieuwd is en waar sindsdien aanzienlijke investeringen plaatsvonden. 14 parkings behaalden nog het Kwaliteitsmerk 2010. De laatste jaren is een aantal parkings vernieuwd. Zij beantwoorden aan de strengere, nieuwe voorwaarden die de Vlaamse overheid bij nieuwe concessiecontracten oplegt. Aan de vernieuwing kwamen aanzienlijke nieuwe investeringen te pas. Dat weerspiegelt zich in de verbeterde kwaliteit. Toch leveren ook oudere parkings en kleine parkings met snelbuffet maar zonder tankstation vaak een goede kwaliteit. Zwerfvuil en sluikstorten blijven de uitbaters echter zorgen baren. De Vlaamse overheid zet haar campagne ‘Wij knokken voor kwaliteit’ alvast voort en roept ook de weggebruikers op om hun verantwoordelijkheid te nemen. In de gebouwen bij de kwaliteitsparkings komt een affiche in het Pools, Roemeens, Tsjechisch en Slowaaks. Folders wijzen de weg naar parkingkwaliteit ook in het Frans, Duits en Engels - naast het Nederlands, uiteraard.

De bekroonde kwaliteitsparkings van 2011

Behalen het Kwaliteitsmerk 2011 en één ster:
− E17 Gentbrugge, richting Gent
− E34 Gierle, richting Nederland
− E40 Jabbeke, richting Gent
− E40 Jabbeke, richting kust
− E40 Mannekensvere, richting Veurne
− E17 Marke, richting Gent
− E19 Minderhout, richting Nederland
− E403 Oekene, richting Brugge
− E403 Oekene, richting Kortrijk
− E17 Waasmunster, richting Antwerpen
− E17 Waasmunster, richting Gent
− E314 Zolder-Zonhoven, richting Antwerpen
− E314 Zolder-Zonhoven, richting Duitsland

Behalen het Kwaliteitsmerk 2011 en twee sterren:
− E19 Brecht, richting Nederland
− E17 Gentbrugge, richting Antwerpen
− E 17 Kruibeke, richting Antwerpen
− E17 Kruibeke, richting Gent
− E19 Minderhout, richting Antwerpen
− E34/E313 Ranst, richting Hasselt
− E40 Tienen, richting Luik
− E19 Waarloos, richting Antwerpen
− E19 Waarloos, richting Brussel

Behalen het Kwaliteitsmerk 2011 en drie sterren:
− E19 Ruisbroek, richting Bergen
− E19 Ruisbroek, richting Brussel
− E313 Tessenderlo, richting Antwerpen
− E313 Tessenderlo, richting Hasselt

Het gaat hier in de meeste gevallen om klassieke parkings met tankstation, restaurant en shop. Alleen de parkings E19 Brecht (richting Nederland), E17 Gentbrugge (beide richtingen), E17 Waasmunster (beide richtingen) en E314 Zolder-Zonhoven (beide richtingen) zijn kiosken, ze bestaan enkel uit een snelbuffet zonder tankstation.


Strenge inspecties maar ook goede samenwerking in wederzijds vertrouwen

De Vlaamse overheid is eigenaar van alle autosnelwegparkings, maar de meeste daarvan zijn in concessie gegeven aan privé-uitbaters die er commerciële activiteiten uitvoeren: ze beheren een tankstation, winkel, snackbar, restaurant of motel. Uiteraard moeten die uitbaters alle concessievoorwaarden én de veiligheidsregels respecteren. Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Vier keer per jaar worden de parkings door een onafhankelijk bureau geïnspecteerd. Samen met de uitbaters en de merken hebben we een gedetailleerd kwaliteitssysteem samengesteld. De inspecteurs nemen honderden aspecten van de dienstverlening onder de loep, van verlichting en informatievoorziening tot netheid en hygiëne. Alleen parkings die aan alle criteria voldoen, mogen de titel van ‘kwaliteitsparking’ voeren. Ze ontvangen hiervoor speciaal promotiemateriaal (folders, affiches). Het is goed vast te stellen dat de kwaliteit van de parkings langs de autowegen er op vooruit gaat.”
Voor meer informatie: www.mow.vlaanderen.be/kwaliteitsmerk2011

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...