13 april 2011

Bouw mee aan een stam voor het STAM.

Het STAM heeft de tiende Thuis in de Stad-prijs gekregen. Hiermee bekroont de Vlaamse overheid de meest opmerkelijke en innovatieve stedelijke projecten. Naast een geldprijs wint het Stadsmuseum een kunstwerk van Linde Hermans. En Linde Hermans bouwt nu voor het STAM een ... stam: een zitelement gemaakt van kranten waarmee ze de sociale cohesie en gelaagdheid van de stad wil in beeld brengen. Het meubel zal bestaan uit een balk, opgevuld met samengeperste kranten die de Gentenaars aan het STAM kunnen bezorgen. Net zoals het STAM de geschiedenis van de stad Gent vertelt, zo zal ook dit zitelement de gebeurtenissen van vandaag en het recente verleden verzamelen. Het zitelement, dat toepasselijk omgedoopt wordt tot ‘De Stam’, moet daarnaast mensen uitnodigen om even te verpozen, te genieten en een babbeltje te slaan met elkaar.

Het Stadsmuseum van Gent vertelt het grote verhaal en de geschiedenis van Gent. Het ontwerp brengt de gebeurtenissen van vandaag samen. De Stam moet mensen ook uitnodigen om even te verpozen of een babbeltje te slaan. Linde Hermans: “Er werd me gevraagd om een zitobject te ontwerpen, voor de rest kreeg ik alle vrijheid. Ik vertrek van het boek De Gulle Boom van de Amerikaanse auteur Shel Silverstein. Daarin vertelt hij het verhaal van een boom die geeft. Hij wordt ouder en sterft, maar zelfs dan blijft hij geven. De omgevallen boom is voor mij de meest primaire vorm van een zitelement. Daarom maak ik voor deze opdracht een stam die dat zitten visualiseert. Ik vraag aan alle Gentenaren om hun gelezen kranten binnen te brengen bij het STAM. Het papier zou er nooit zijn geweest zonder bomen, vandaar die materiaalkeuze. Iedereen kan er een eigen stukje geschiedenis aan toevoegen. Door er een boodschap of een herinnering in te schrijven, bijvoorbeeld. We verzamelen die dagbladen en persen ze tot een stevige, robuuste balk van vier meter lang. Het resultaat noemen we De Stam. Na een tijd zal de balk verweren en misschien is hij al na vijf jaar verdwenen, maar dat vind ik niet erg. Wat ik maak, hoeft niet het einde der tijden te halen”.

Kom tussen vrijdag 15 en zondag 30 april 2011 naar het STAM. Breng een krant mee met een artikel over Gent en lever hem af aan het onthaal. Uw krant wordt mee verwerkt in de zitbank. Op dinsdag 17 mei krijgt De Stam zijn vaste plaats in de tuinen van het STAM met een plechtige onthulling in aanwezigheid van Vlaams minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche, Burgemeester Daniël Termont, schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar en schepen van Cultuur Lieven Decaluwe.

Informatie
STAM, stadsmuseum Gent, Frederik Verstraete, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2,  9000 Gent, tel. 09 267 14 50, e-mail Frederik.verstraete@gent.be,  website www.stamgent.be
Thuis in de stad, tel. 02 553 37 97, e-mail karim.cherroud@bz.vlaanderen.be
Linde Hermans, website www.lindehermans.be

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...