12 april 2011

Anna De Guchtenaere is de oudste Gentenaar

Op dinsdag 12 april 2011 werd mevrouw Anna De Guchtenaere in de bloemetjes gezet door het Gentse stadsbestuur. Met haar 107 jaar is zij de oudste Gentenaar. Anna De Guchtenaere werd geboren op 10 april 1904 in Ledeberg. Ze stamt uit een gezin met drie kinderen, allemaal meisjes. Tijdens de oorlogsjaren verhuisde de familie naar Groot-Brittannië waar ze vier jaar verbleef. Dat heeft een enorme invloed gehad op de drie zusjes. Hun hele leven spraken ze geregeld Engels en de invloed van de Engelse opvoeding was merkbaar.

Na hun terugkeer ging Anna naar het conservatorium in Gent en studeerde zij viool. Zij volgde ook cursussen steno en dactylo en werkte enkele jaren bij Belle in Antwerpen. Daar speelde ze een tijdje in een orkest dat stomme films begeleidde. Daar leerde ze haar man kennen, die in het orkest fagot speelde. Ze huwden in 1933. In 1934 werd een dochtertje geboren. In 1936 verhuisde het gezin naar Gent. Anna en haar gezin woonden in bij Anna’s ouders. Ze verzorgde haar vader en haar tante die beiden een ernstige reumatische ziekte hadden. Eind 1936 werd nog een zoon geboren.

Hoewel er een einde kwam aan haar muzikale carrière bleef muziek een belangrijke factor in het gezin. Anna en haar echtgenoot luisterden veel naar muziek. Na de dood van haar ouders werkte Anna als secretaresse van haar schoonbroer, die dokter was. Anna had een zeer nauwe band met haar zussen en hun familie. Haar zussen werden beiden 90 jaar en hebben steeds Engelse boeken gelezen om de Engelse taal niet te vergeten. Op latere leeftijd hielden ze elkaar gezelschap, waarbij ze voor elkaar voorlazen en veel scrabble speelden.

Anna had veel hobby’s. Ze leerde weven en spinnen en beoefende lang yoga. In de namiddag volgde ze veel lezingen aan de Universiteit van Gent. Op haar 60e begon ze opnieuw boeken te verslinden en dat doet ze nog steeds. Vooral Engelse literatuur draagt haar voorkeur weg. Zij is ook een verwoede scrabblespeelster en bleef gepassioneerd door muziek. Als eeuwelinge is ze nog naar klassieke concerten gaan luisteren. Ondanks haar gevorderde leeftijd was Anna nog lang fit. Ze deed op haar 90e verjaardag nog aan touwtjespringen en kon nog lang goed stappen.

Zonnebloem
Pas twee jaar geleden werd Anna De Guchtenaere noodgedwongen opgenomen in het OCMW woonzorgcentrum Zonnebloem in Zwijnaarde. Ze voelt zich daar enorm thuis. Ze neemt actief deel aan de activiteiten die daar worden georganiseerd zoals quizzen en crea-activiteiten. Maar vooral de muziekoptredens in het woonzorgcentrum dragen haar voorkeur weg. Anna geniet enorm van de buitenlucht en maakt graag een wandeling in de buurt. Ze leest ook enorm veel. Anna heeft een grote familie en krijgt geregeld bezoek. Naar aanleiding van haar 107e verjaardag wordt in Zonnebloem een tentoonstelling georganiseerd met werken van Elza Rens, een nichtje van Anna.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...