16 april 2011

Fietsen is hip.

Afgelopen vrijdag werd op de Gentse Korenmarkt een eerste fotoshoot georganiseerd in het kader van ‘Gent Cycle Chic'. Met deze campagne wil de stad Gent, in samen met de Bond Beter Leefmilieu, onderstrepen dat fietsen niet enkel efficiënt is, maar ook een heuse levensstijl kan zijn. Ook schepen van Mobiliteit Martine De Regge en haar fiets worden op de gevoelige plaat vastgelegd. ‘Fietsen is efficiënt, zelfs om boodschappen te doen. Al moet ik wel toegeven dat ik vooral in de zomer graag fiets, het moet mooi weer zijn', zegt De Regge. Fietsen in Gent is, gezien de vele kasseien en tramsporen, nog steeds een uitdaging. Maar het heeft ook zijn goede kanten. Zo ben je vaak sneller ter plaatse en heb je geen parkeerproblemen. Of het moet zijn dat je gewoon geen auto hebt, maar dat is in een stad zoals Gent geen gemis.

Daarom hebben de Stad Gent en de Bond Beter Leefmilieu hebben hun krachten gebundeld om fietsers in beeld te brengen en te vieren op de blog Gent Cycle Chic. In september 2011 staat er een openluchttentoonstelling op het programma. De foto’s worden gemaakt in een pop-up studio die op dit moment op verschillende locaties in Gent opduikt. Gent Cycle Chic website is een weblog waar de fietscultuur in Gent wordt gevierd. De website is een onderdeel van Belgium Cycle Chic, de blog die al twee jaar fietsen in de stad op een positieve manier in beeld brengt. De fiets wordt er voorgesteld als een statussymbool en als verlengstuk van je identiteit: een insteek die de auto-industrie al jaren hanteert en die nu steeds vaker wordt overgenomen ter promotie van de grootstedelijke fietscultuur.

CycleChic.be werd in 2009 opgestart als zijproject in het kader van de fietspromotiecampagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. De website www.gentcyclechic.be is nu ook officieel online. Naar analogie van Copenhagen Cycle Chic en in overleg met Mikael Colville-Andersen, de bedenker van ‘Cycle Chic’, focussen Bond Beter Leefmilieu en de stad Gent met deze Cycle Chic-website op stijl, mode, uitstraling en cultuur op de fiets. Het doel is de bezoeker te tonen dat fietsen in de stad niet alleen snel en efficiënt is, maar ook trendy en hip. De beelden op de blog zijn echt en authentiek – niets wordt in scène gezet – en dienen als inspirerend voorbeeld voor bezoekers van de blog: dit is wat je ziet in de straat, jij kunt dit ook.

Fototentoonstelling

Om de Gentse fietscultuur nog net dat tikkeltje extra in de kijker te plaatsen, organiseert Gent Cycle Chic van donderdag 15 september tot zaterdag 15 oktober 2011 in het centrum van Gent een openluchttentoonstelling met foto’s van fietsers die van de straat werden geplukt. Dit initiatief breit voort op eerdere, bijzonder geslaagde voorbeelden uit Toulouse (website http://velocitoyen.org/ ) en München (website www.radlstar.de/). Voor de fototentoonstelling wordt samengewerkt met fotograaf Johan Martens. Hij trekt met een soort pop-up fotostudio naar verschillende locaties in Gent. De shoots vinden plaats in de tweede helft van april. De beelden zelf zullen allemaal verschijnen op een speciale pagina van Gent Cycle Chic. Bezoekers van de website kunnen hun voorkeur uitspreken voor de geselecteerde foto’s. Vijfentwintig foto’s worden op grote panelen geprint en in het centrum van Gent tentoongesteld.

Informatie
- Dienst Mobiliteit, Yves De Baets, Sint-Michielsplein 9, 9000 Gent, tel. 09 266 77 70, fax 09 266 77 79, e-mail mobiliteit@gent.be
- Bond Beter Leefmilieu, Benedicte Swennen, gsm 0493 19 01 37, e-mail Benedicte.swennen@bblv.be

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...