29 september 2010

Filmfestival Gent maakt programma 37ste editie bekend

filmfestival 2010Vandaag heeft het Filmfestival Gent het volledige programma bekendgemaakt van de 37ste editie. Dat staat opnieuw garant voor meer dan honderd kwaliteitsfilms en bijzondere evenementen in de rand van de cinema. Blikvangers zijn de verjaardagseditie van de World Soundtrack Awards in aanwezigheid van 10 gevierde filmmuziekcomponisten, John Barry in Concert, Tim Robbins & The Rogues Gallery Band in Vooruit en de tentoonstelling over Jacques Tati in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. Topgasten dit jaar zijn de Ierse regisseur Paul Greengrass die een Joseph Plateau Honorary Award uit handen van collega Jim Sheridan krijgt en de Franse regisseur François Ozon die zijn nieuwe film Potiche komt voorstellen. Festivalbaas Jacques Dubrulle en zijn ploeg kozen dit jaar een aparte locatie uit om het programma bekend te maken: de onlangs gerestaureerde inkomsthal van het Gentse Sint-Pietersstation.


Op 12 oktober opent het Filmfestival Gent in Kinepolis feestelijk met de wereldpremière van Smoorverliefd van Hilde van Mieghem en in Kunstencentrum Vooruit met de Banksy-documentaire Exit Through The Gift Shop. De slotfilm van het festival is Somewhere van Sofia Coppola, die op het afgelopen festival van Venetië de Gouden Leeuw won. Dertien titels dingen mee in de internationale competitie. Het gaat om 22 Mei van Koen Mortier, 3 Backyards van Eric Mendelsohn, All Good Children van Alicia Duffy, Cyrus van Jay & Mark Duplass, Dieci Inverni van Valerio Mieli, Die Fremde van Feo Aladag, Get Low van Aaron Schneider, Home For Christmas van Bent Hamer, The Housemaid van Im Sang-Soo, Shahada van Burhan Qurbani, Silent Souls van Aleksei Fedorchenko, Snabba Cash van Daniel Espinosa en Tender Son – The Frankenstein Project van Kornel Mondruczo. De internationale jury bestaat uit de Vlaamse actrice Els Dottermans, de Hongaarse regisseur Agnes Kocsis, de Duitse scenarist Wolfgang Kohlhaase, de regisseur uit Belgrado Goran Paskaljevic, de Vlaamse regisseur Jan Verheyen en de Zweedse componist Jean-Paul Wall.

PK Filmfestival 08Naast Smoorverliefd heeft het festival nog meer Vlaamse premières: het gelauwerde En Waar De Sterre Bleef Stille Staan van Gust Van den Berghe, de spannende thriller Pulsar van Alex Stockman en het aangrijpende drama 22 Mei van Koen Mortier. Opvallende festival previews, dat zijn titels die sowieso nog een plaatsje krijgen in het gewone vertoningscircuit, zijn dit jaar Mike Leigh’s Another Year, Saverio Costanzo’s De Eenzaamheid van de Priemgetallen, Gregg Araki’s Kaboom, François Ozon’s Potiche, Thomas Vinterberg’s Submarino en Woody Allen’s You Will Meet A Tall Dark Stranger.

En opnieuw staan er heel wat interessante randevenementen op het programma. In samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen organiseert het Filmfestival Gent de tentoonstelling ‘Jacques Tati: Deux Temps, Trois Mouvements’ in het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster. Deze loopt van 15 oktober tot 16 januari. De tentoonstelling is een productie van de Cinémathèque française in samenwerking met Les Films de Mon Oncle. Gent is na Parijs de tweede stad waar ze te zien zal zijn. In het verlengde hiervan loopt in de sectie Geheugen van de Film een retrospectieve waarin de films van Tati worden vertoond.

Het is geen geheim dat muziek belangrijk is voor het Filmfestival Gent. Op 21 oktober verwelkomt het festival de vijfvoudige Oscarwinnaar John Barry. Naast de scores voor elf Bondfilms is hij verantwoordelijk voor de onvergetelijke muziek van Out Of Africa, Dances With Wolves, Born Free en Midnight Cowboy. Op 23 oktober, tevens de slotavond van het festival, staat de 10e editie van de World Soundtrack Awards op het programma. Na de uitreiking van de jaarlijkse prijzen voor de beste filmmuziek en componisten, volgt er een nooit eerder gezien concert.
Te gast zijn Gabriel Yared (The Talented Mr. Ripley), Angelo Badalamenti (Twin Peaks), Howard Shore (Lord Of The Rings), Craig Armstrong (Love Actually), Stephen Warbeck (Shakespeare In Love), Gustavo Santaolalla (Motorcycle Diaries), Bruno Coulais (Océans), Frédéric Devreese (Un Soir, Un Train), Alberto Iglesias (Volver) en Elliot Goldenthal (Titus). Beide concerten gaan door in Kuipke Gent en worden uitgevoerd door het Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest. Voor John Barry in Concert worden zij begeleid door Barry’s rechterhand Nicholas Dodd, voor de World Soundtrack Awards door huisdirigent Dirk Brossé.

PK Filmfestival 21Het Filmfestival Gent werkt opnieuw samen met Vooruit voor Almost Cinema, een twaalfdaags festival dat de grens tussen film en muziek, theater en (media)kunst aftast. Via verrassende installaties, performances en concerten wordt de vertrouwde filmervaring aan het wankelen gebracht. Het volledige programma en alle informatie vindt u op www.filmfestival.be  of in de gratis programmabrochure Knack Focus Special.

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...