23 september 2010

Draadloos internet in Gent.

De draadloze technologie maakt vandaag meer en meer vooruitgang. En om de toegang tot informatie via het internet zo laagdrempelig mogelijk te houden, lanceert de Stad Gent een pilootproject waarbij draadloos internet aangeboden wordt op de Graslei. Dit draadloos netwerk werd vorige week voor het eerst uitgetest op de Graslei (Pakhuisstraat). Schepen Resul Tapmaz: “De Stad Gent wil draadloos internet aanbieden om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te geven om toegang te krijgen tot informatie. Dat aanbod is interessant voor de vele studenten, jongeren en toeristen en die de Graslei dagelijks bezoeken”. Het aanbod van draadloos internet is gratis. Het wireless aanbod werkt ook voor alle mobiele devices. Elke gebruiker zal een eigen account moeten aanmaken op de inlogpagina. Digipolis neemt de praktische kant van de zaak voor haar rekening. Het project op de Graslei is een test om een goed zicht te krijgen op hoe in de toekomst meer draadloos internet kan worden voorzien in Gent.

Gent volgt hiermee een trend die ook in andere steden aan de gang is. In de Verenigde Staten voorzien diverse overheden hun inwoners van een gratis draadloos stadsnetwerk. Operatoren, zoals Belgacom en Telenet bieden met hun hotspots gratis internet aan. Meestal wil 'gratis' zeggen: enkel voor eigen internet abonnees. Het leeuwendeel van de gratis draadloze WIFI aanbieders zijn geen telecombedrijven of gemeentes. Steeds meer horeca uitbaters bieden plaatsen waar u gratis het internet op kunt met uw laptop of smartphone. Zo kan de gehaaste klant via zijn hotelkamer of van op een terrasje internetten of mails ophalen. Meer informatie daarover is te vinden op de eenvoudige website Hierisgratiswifi.be. Of men kan op zoek gaan via een van de vele hotelboekingsites waar je bij de stad van je keuze gewoon ‘gratis internet’ of ‘free WIFI’ aanklikt. Voorbeeld www.tripadvisor.nl Een ander gratis netwerk is “wirelessgent”, een publiek netwerk dat deel uitmaakt van het overkoepelende netwerk “wirelessbelgie”. Meer info op http://www.wirelessinfo.be/index.htm.

Maar ook wie thuis geen (of beperkt) internet heeft kan zich in Gent op tal van openbare plaatsen uitleven. Zo kan je voor gratis internet terecht in de stadsbibliotheek, de meeste buurtcentra en in meerdere locaties van de Gentse jeugddienst. Het Gentse OCMW heeft een project waarbij jongeren en senioren samen internet leren kennen. En bovendien heeft Gent op een twintigtal locaties infokiosken staan waar je gratis informatie kan ophalen en emails versturen naar wie dan ook ter wereld. Deze infokiosken zijn duidelijk te herkennen aan de aparte look die ze kregen dankzij kunstenaar Jean Bilquin


Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...