27 september 2010

UGent en Belgacom volgen half jaar lang studenten via hun gsm

Onderzoekers van de UGent starten een proefproject rond het monitoren van groepen en groepsgedrag. Het MOVE project, dat in samenwerking met Belgacom loopt, gebruikt nieuwe software die op mobiele telefoons wordt geïnstalleerd en toelaat om bewegingen te traceren via gps-, wifi- of gsm- signalen. Tijdens de Student Kick-Off op 29 september gaan de onderzoekers op zoek naar 1.000 personen die aan het project willen deelnemen. Op de mobiele telefoon van de testpersonen wordt een applicatie geïnstalleerd die toelaat om verplaatsingen te registeren. De studenten kunnen in ruil voor hun medewerking aan het project gedurende zes maanden gratis gebruik maken van hun gsm met internetverbinding. Belgacom biedt alle gebruikers bovendien de nieuwe dienst PingPing aan die toelaat om kleine aankopen mobiel te betalen. De privacy van de studenten is gegarandeerd. Zowel ideologisch als op vlak van technologieontwikkeling staat MOVE garant voor de bescherming van ieders persoonlijke levenssfeer. Het is de onderzoekers trouwens niet om het gedrag van de individuele student te doen, maar om het gecombineerde gedrag van mensen in een massa.

Het MOVE-project bouwt verder op de onderzoeken die afgelopen zomer onder meer op Rock Werchter en de Gentse Feesten werden gedaan. Daarbij werden bezoekers gevolgd via de Bluetooth-functie op hun gsm of smartphone. Daarvoor werden op het festivalterrein mobiele scanners geplaatst. Bij het MOVE-project is dat niet meer nodig. De studenten worden gedurende zes maanden gevolgd via hun gsm die in verbinding staat met een centrale computer. Individuele gegevens worden verwijderd maar door geavanceerde dataverwerking wordt een genuanceerd populatiepatroon opgebouwd. Zo kan bijvoorbeeld consumentengedrag in een bepaalde winkel in kaart gebracht worden. Momenteel is er al vraag naar een studie die het gedrag van pendelaars in en rond het Gentse Sint-Pietersstation in kaart brengt. De verzamelde gegevens worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en applicaties op het vlak van geografische informatie en dataverwerking.

Praktisch: woensdag 29 september 2010 vanaf 14 uur tijdens de Student Kick-Off, in het infodorp op het Sint-Pietersplein in Gent. De applicatie die op de gsm’s van de testpersonen zal worden geïnstalleerd, wordt ter plaatse gedemonstreerd. Link: http://move.ugent.be

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...