25 september 2010

Sofia Coppola's 'Somewhere' slotfilm Filmfestival Gent

De slotfilm van de 37e editie van het Filmfestival Gent is Somewhere. De film leverde op het afgelopen festival in Venetië de Gouden Leeuw op voor regisseur Sofia Coppola. Bij de release van The Virgin Suicides in 1999, besefte iedereen al dat Sofia een Coppola was om rekening mee te houden. Op 40-jarige leeftijd bewijst ze met Somewhere dat de legendarische familie-erfenis voor een hele tijd gegarandeerd is.

Net als haar meest succesvolle film tot nu toe, Lost in Translation, die haar een Oscarnominatie als beste regisseur opleverde, legt Somewhere de vinger op de pijnlijke wonde van oppervlakkigheid en de daaruit voortvloeiende vereenzaming. Marco (Stephen Dorff) is een filmster, maar eentje die zich stierlijk verveelt en zijn beroemdheid als gratuit neemt. Hij is afgestompt door de glitter en glamour. Als zijn agent hem niet zegt wat te doen, kan hij niets beters bedenken dan in bed te liggen, bier te zuipen, medicijnen te slikken en naar de obligate strippers te gapen. Tot zijn ex-vrouw hun dochter Cleo (Elle Fanning) bij hem dropt voor een week. Het kleine meisje wakkert eindelijk het leven in hem weer aan. Maar een week is natuurlijk snel voorbij als je je amuseert.

Het lijkt alvast dat ze op de goede weg is om het succes van The Virgin Suicides en vooral Lost in Translation te evenaren. Op het jongste filmfestival van Venetië, waar de film in wereldpremière ging, liet ze 23 concurrenten achter zich en nam de Gouden Leeuw mee naar huis. De film wordt verdeeld door Alternative Films en komt begin januari in de bioscoop.

Het 37e Filmfestival Gent vindt plaats van 12 tot 23 oktober. Het Filmfestival Gent kiest voor de 37e editie bewust niet voor een filmfocus, maar laat het programma vrij uitwaaien naar alle windstreken. Het wordt opnieuw een jaar waarin de World Cinema sectie, de ruggengraat van het festival, zich van zijn beste kant laat zien. Filmliefhebbers zullen ook de legendarische Mr. Hulot op zijn fiets herkennen. Met een bijzondere tentoonstelling over Jacques Tati in het Caermersklooster, en een retrospectief programma met zijn films, is deze speelse vermelding zeker op zijn plaats. En zoals elk jaar worden in Gent de World Soundtrack Awards uitgereikt door de World Soundtrack Academy. De Academy, opgericht in 2001 door het Filmfestival Gent, telt inmiddels zowat 300 componisten en vertegenwoordigers uit de filmmuziekwereld. De romantische komedie Smoorverliefd van Hilde Van Mieghem opent het festival. Het is nu even afwachten tot het volledige programma bekend wordt. Kijk uit naar de gratis Knack Focus Special die vanaf 29 september op de festivallocaties en via FNAC wordt verspreid en de festivalbijlage die op 5 oktober in De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar verschijnt. Link: www.filmfestival.be

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...