24 september 2010

UGent en IMEC richten de siliciumfotonica spin-off Caliopa op

De Universiteit Gent en IMEC hebben de oprichting van Caliopa aangekondigd, een spin-off van hun gerenommeerde fotonica onderzoeksgroep. Het startkapitaal van 2 miljoen Euro werd verstrekt door Baekeland, Fidimec, PMV-Vinnof, een private investeerder en de oprichters. Caliopa zal zich richten op de ontwikkeling en de verkoop van geavanceerde optische zendontvangers voor data- en telecommunicatie op basis van siliciumfotonica. “Dankzij silicium fotonica kan men meerdere optische componenten vervangen door een optische chip waardoor we kleinere, meer geïntegreerde en energiezuinigere optische zendontvangers kunnen ontwikkelen. Daarenboven kunnen deze silicium fotonica componenten gemaakt worden in een standaard chipfabricage omgeving, wat het dan weer commercieel zeer aantrekkelijk maakt” zegt Martin De Prycker, CEO van de net opgerichte spin-off. “De belangrijkste potentiële klanten van Caliopa zijn erg geïnteresseerd aangezien ze poortdensiteit en energieverbruik van hun systemen als belangrijkste aandachtspunten zien voor de verdere groei van optische netwerken.” Caliopa bouwt verder op het jarenlang onderzoek van de gerenommeerde fotonica onderzoeksgroep van de UGent en IMEC, geleid door prof. Roel Baets. Caliopa telt momenteel 7 medewerkers, met technische experts van IMEC, UGent en specialisten uit de industrie met een ruime managementervaring in hoog technologische bedrijven. Caliopa plant in de volgende 12 maanden een verdubbeling van het aantal medewerkers.

Siliciumfotonica opent mogelijkheden naar belangrijke kosten besparingen in materiaal en beduidend meer mogelijkheden in optische toepassingen. Dankzij de beschikbare productiecapaciteit voor het fabriceren van silicium halfgeleiders en een decennium aan ervaring in het maken van elektronische chips in silicium, kan men goedkoop zeer complexe optische componenten produceren voor een waaier aan toepassingen. De hoge nauwkeurigheid van de halfgeleiderproductiesystemen garanderen op zich een zeer goede kwaliteit en prestaties, maar misschien nog belangrijker is het potentieel voor goedkope volumeproductie, zoals we die ook kennen uit de klassieke halfgeleider industrie. Siliciumfotonicatechnologie is inmiddels matuur genoeg  om een belangrijke impact te hebben op de toelevering van elektrische componenten aan de data- en telecommunicatie markten. Meer over fotonica aan de UGent: http://photonics.intec.ugent.be/download/pub_2381.pdf

De Universiteit Gent sloot daarom een sterk partnerschap af. verricht onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica. IMEC koppelt zijn innovatieve kracht aan wereldwijde partnerships in ICT, gezondheidszorg en energie. Zo worden er technologische oplossingen ontwikkeld die relevant zijn voor de industrie. In een unieke hightech omgeving is IMEC’s internationaal toptalent gedreven om de bouwblokken te ontwikkelen voor een beter leven in een duurzame maatschappij. In 2005 richtte de Universiteit Gent, samen met haar partners het Baekeland Fonds II op. Dit fonds werd opgericht met een kapitaal van 11,1 miljoen Euro. Dit fonds investeert in hoogtechnologische ondernemingen die ontstaan zijn uit de onderzoekslabo’s van de Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool of Hogeschool West-Vlaanderen. Vinnof (het Vlaamse Innovatiefonds) verstrekt zaaikapitaal aan jonge, innovatieve bedrijven en starters in Vlaanderen. Het fonds is een dochter van PMV nv, de investeringsmaatschappij voor Vlaanderen.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...