9 juli 2010

SABAM Jazz Awards uitgereikt op Gent Jazz Festival

Fred Van Hove Gisterenavond werden op het Gent Jazz Festival voor het eerst de SABAM Jazz Awards uitgereikt. Pianist Fred Van Hove ontving de SABAM Jazz Award binnen de categorie ‘Gevestigde Waarde’. Aan deze award verbindt SABAM een geldbedrag van 10.000 Euro. De prijs voor jong talent, de Jeugd & Muziek Jazz Award, ging naar bassist Janos Bruneel. De Jeugd & Muziek Award wordt door SABAM en door Jeugd en Muziek ondersteund met een bedrag van 5.000 Euro. Daarbovenop krijgt Janos Bruneel ook vier dagen studiotijd in La Chapelle Studio’s aangeboden. Ook de Muze van SABAM werd uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan een Belgische jazzpersoonlijkheid die omwille van zijn of haar verdiensten succesvolle acties ondernomen heeft ter ondersteuning van de jazz. De prijs ging naar Bernard Lefèvre, hoofdredacteur van Jazzmozaïek.

De SABAM Jazz Award voor de Gevestigde Waarde ging dit jaar naar pianist Fred Van Hove. In de eerste plaats voor de zuiver muzikale kwaliteiten van Fred Van Hove als pianist, improvisator en groepsspeler. Maar ook voor de consequente manier waarop Van Hove over een periode van ruim 4 decennia een uiterst virtuoze maar ook hoogst persoonlijke techniek heeft ontwikkeld op zijn instrument. Vanuit historisch oogpunt wil de Jury zijn waardering uitdrukken voor de pioniersrol die Fred Van Hove heeft gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van de improvisatiemuziek in Europa, en voor een bij uitstek internationaal georiënteerde carrière. Van Hove heeft eveneens een grote bijdrage geleverd aan de erkenning van de improvisatie als volwaardig auteursrechterlijk oeuvre. En zijn jarenlange engagement, samen met de collega-musici van de Werkgroep Improviserende Musici, voor het unieke Free Music festival in Antwerpen, voortgezet als Follow The Sound, vandaag met Van Hove in de functie van erevoorzitter. Nog steeds blijven deze verdiensten in eigen land sterk ondergewaardeerd. Doorslaggevend is het feit dat Fred Van Hove, de 70 voorbij, vooruit blijft kijken; dat hij steeds weer op zoek gaat naar nieuwe ontmoetingen en onbekende speelsituaties, en daarbij de risico’s niet schuwt.

De Jury besloot unaniem om de Jeugd & Muziek Award toe te kennen aan contrabassist Janos Bruneel. Deze 27-jarige musicus onderscheidt zich volgens de jury door de volgende kwaliteiten die een vruchtbare basis vormen en aanmoediging verdienen voor verdere ontwikkeling. Een grote instrumentale vaardigheid die steeds ten dienste staat van de muzikaliteit. Een ruime muzikale nieuwsgierigheid, inzicht en veelzijdigheid die nu al een meerwaarde betekenen voor diverse projecten van andere musici. En, belangrijker nog, dezelfde muzikale nieuwsgierigheid, inzicht en veelzijdigheid die Jonas Bruneel aanzetten tot het ontwikkelen van verrassende eigen projecten. Meer in het bijzonder waardeert de jury de ambitie van Bruneel om zich stap voor stap ook als leider en componist te ontplooien. Ondanks een aantal grote historische voorbeelden is dit voor een contrabassist nog steeds geen voor de hand liggend gegeven.

De Muze van SABAM ging naar Bernard Lefèvre als hoofdredacteur van het magazine Jazzmozaïek, het jazztijdschrift van Muziekmozaïek. Lefèvre nam vorig jaar de fakkel over van de overleden Luc De Baets als hoofdredacteur van Jazzmozaïek. De prijs kan dan ook gezien worden als een aanmoediging voor Bernard Lefèvre om het werk van Luc De Baets verder te zetten. Gent Jazz Festival loopt nog t/m 18 juli op de Bijlokesite te Gent.

Info & tickets: www.gentjazz.com. Tickets kosten 29 Euro per concertavond (excl. reserveringskosten. Een driedagenpas kost 73 Euro (excl. reserveringskost). Tickets zijn te koop via www.gentjazz.com of via Fnac. Het laatste festivalweekend valt opnieuw samen met het openingsweekend van de Gentse Feesten.

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...