7 juni 2011

Vlaamse havendag verruimt je kijk op de haven

Op zaterdag 25 juni vindt voor de twee keer de Open Havendag plaats. Het grote publiek kan die dag de vier Vlaamse zeehavens bezoeken. De havens van Oostende, Zeebrugge, Gent en Antwerpen hebben een uitgebreid en boeiend programma samengesteld. De havens zijn economisch van groot belang : één op de negen jobs in Vlaanderen heeft rechtstreeks of onrechtstreeks iets met de havens te maken. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, bevoegd voor de havens, zal op de Open Havendag alle zeehavens bezoeken. De eerste Open Havendag in 2008 was met 65.000 bezoekers in de vier Vlaamse havens een voltreffer. Voldoende reden om een tweede editie te organiseren. Hilde Crevits : “We willen het grote publiek vertrouwd maken met allerlei boeiende havenactiviteiten en met de mensen die zich daar elk dag voor inzetten. Tegelijkertijd is het de bedoeling om tijdens enkele jobbeurzen geschikte kandidaten te vinden voor de vele vacatures die in de havenregio’s moeilijk ingevuld raken.”

Het thema van deze Vlaamse Havendag is : “Is dit jouw beeld van de haven? Verruim je kijk tijdens de Vlaamse Havendag”. Clichés, zoals die van de stoere mannelijke dokwerkers en zeebonken (het beeld van de affiche), worden doorbroken. Dat gebeurt aan de hand van vijf thema’s : werken, wonen en leven, infrastructuur en ruimte, duurzaamheid en groen, veiligheid. Minister Hilde Crevits : “De havens trekken op 25 juni alle registers open om alle facetten van de haven in de kijker te zetten. De zeehavens zijn voor veel mensen nog een onbekende wereld. De bezoekers krijgen vast en zeker een andere kijk op de ontelbare interessante activiteiten die er plaats vinden”.

Alle activiteiten zijn gebundeld in een speciale Havendagkrant. Het programma ziet er veelbelovend uit en biedt voor elk wat wils. De bezoeker kan uitgestippelde trajecten afleggen. Op de website www.vlaamsehavendag.be staat er een plan van elke haven dat kan worden gedownload. Per haven staan verschillende activiteiten aangeduid. Ter plaatse zullen er wegwijzers staan met speciale codes waarmee bezoekers via hun gsm of smartphone interessante weetjes en verhalen kunnen beluisteren. Elke haven kiest voor specifieke en verrassende trajecten.

Het belang van de Vlaamse zeehavens voor logistiek Vlaanderen is zeer groot. De haven van Antwerpen is met een overslag van bijna 180 miljoen goederen de tweede grootste haven van Europa en de belangrijkste koffie-opslaghaven ter wereld. De haven van Zeebrugge is wereldleider voor de behandeling van nieuwe wagens, Oostende zet in op offshore en hernieuwbare energie en Gent bereikte vorig jaar met 48 miljoen ton goederenoverslag een nieuw record.

In de haven van Oostende kan je het bezoekerscentrum van een windmolenconcern bezoeken, je kan tot aan de Thorntonbank varen of kennis maken met Shortsea Shipping.

In de haven van Antwerpen kan je meemaken hoe containers van reusachtige zeeschepen worden geladen en gelost, je kan een smaken- en geurenroute volgen, je mag mee op stap door magazijnen die anders goed afgesloten zijn en waar producten uit alle delen van de wereld liggen opgeslagen. Je kan aan boord van een sleepboot en je kan zien hoe baggeraars van het havenbedrijf te werk gaan. Er is ook een jobbeurs.

In de haven van Zeebrugge kan je een exclusief bezoek brengen aan de aardgasterminal, de Zeehavenwandeling afleggen, een fruitsapbedrijf bezoeken of je laten verrassen door de Vlaamse visveiling. Jeugdtekenaar Klaas Verplancke komt er uitleggen waarop hij zijn boek “Mee met de Zee” inspireerde. Ook hier is er een jobbeurs.

In de haven van Gent doen meer dan 50 bedrijven, organisaties, verenigingen en overheden mee aan de Havendag. Je kan een fietstocht maken door de Kanaalzone, een rondvaart maken door het Kuizendok en het Rodenhuizedok. Voor sommige activiteiten is inschrijven vooraf noodzakelijk. Er zijn activiteiten met de fiets, met de bus enz. Link: http://www.portofghent.be/product.aspx?id=205

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...