8 juni 2011

Overstromingen tussen 11 en 17 november 2010 erkend als ramp [Update]

Nadat de federale overheid de langdurige regenval en overstromingen tussen 11 en 17 november 2010 erkende als algemene ramp volgt nu een aanvullende lijst van gemeenten. Uit het KB van 23 mei 2011 kan men opmaken dat de schade, veroorzaakt door de overstromingen, op meer dan 50 miljoen euro geraamd wordt. Het KB houdt ook rekening met de laattijdige erkenningsaanvragen van verschillende gemeenten in de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Luik en Namen. Gelet op de verslagen van de Gouverneurs betreffende de omvang van de schade veroorzaakt door deze langdurige regenval en overstromingen werd de geografische uitgestrektheid van deze ramp als volgt aangevuld:

Provincie Antwerpen: Willebroek
Provincie West-Vlaanderen: Alveringem, Anzegem, Blankenberge, Bredene, Deerlijk, De Haan, De Panne, Gistel, Ichtegem, Koksijde, Kuurne, Menen, Mesen en Moorslede, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Pittem, Staden, Tielt en Waregem.
Provincie Oost-Vlaanderen: Aalter, Destelbergen, Gavere, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Moerbeke, Sint-Martens-Latem, Waasmunster, Wachtebeke en Zelzate
Provincie Henegouwen: Elzele, Vloesberg, Fontaine-l'Evêque en Rumes
Provincie Luik: Kelmis, Lontzen en Plombières
Provincie Namen: Namen

Opvallend is dat nu het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen erkend wordt. Naast de 54 reeds erkende gemeenten werden nu ook bovenstaande 11 gemeenten erkend als rampgebied. Alle getroffenen dienen in eerste instantie hun verzekeringsmaatschappij aan te spreken, die sinds 2006 overstromingen, aardbevingen, het overlopen van openbare riolen en aardbevingen verplicht opgenomen hebben in de brandverzekering. In een aantal uitzonderingsgevallen kan men ook een schadedossier bij het Rampenfonds indienen:
Leefloners die geen verzekering hebben afgesloten (mits attest OCMW)
Landbouwers: voor teelten op het veld (niet voor opgeslagen teelten), veestapel, bosaanplantingen
Grote bedrijven met brandpolis ‘geen eenvoudige risico’s’
Indieningstermijn : 3 maanden

Gouverneur André Denys: “Iedereen die schade heeft geleden op het grondgebied van deze 11 gemeenten tijdens de wateroverlast in november 2010 kan vanaf vandaag tot en met 30 september 2011 een dossier indienen voor het bekomen van een staatstegemoetkoming. Indien men reeds een dossier indiende voor schade in een van de 54 vroeger erkende gemeenten, dient men dit te vermelden op de nieuwe aanvraag ”. Op vraag van gouverneur André Denys functioneert de provinciale dienst Rampenfonds als centraal aanspreekpunt voor alle bijkomende informatie. Deze dienst zal ook nauw samenwerken met de gemeenten, die een ambtenaar hebben aangesteld, waarbij de getroffenen terecht kunnen voor de opmaak van hun dossier en het verkrijgen van de nodige formulieren.

Federale dienst Gouverneur – dienst Rampenfonds –Sabine Verbanck – 09.267.88.22 - sabine.verbanck@oost-vlaanderen.be - Kalandeberg 1, 9000 Gent

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...