19 april 2011

De slager is meer dan vlees en bloed.

Op donderdag 28 april, midden in De Week van de Slager, staat in de Gentse slagerij Aula niemand minder dan actrice Maaike Neuville, vegetarische ster uit de TV serie Van Vlees en Bloed, achter de toonbank. Van 10.30 tot 12.30 uur verkoopt zij voor de gelegenheid vegetarische specialiteiten. Ze zien er als vlees uit, maar zijn het niet. In de traditie van carrotmobbing wordt iedereen opgeroepen om dit aanbod massaal te komen kopen, zolang de voorraad strekt. Maaike Neuville is de geknipte persoon voor deze actie. “Ik houd goede herinneringen over aan mijn tijd bij slagerij Vangenechten, maar als ik mag kiezen sta ik veel liever achter een vegetarische toog,” aldus de actrice, zelf vegetariër.

Het initiatief komt van de vegetarische organisatie EVA vzw, die hiermee de aandacht wil vestigen op de opportuniteit voor slagers om meer veggie producten aan te bieden in hun zaak. “Bij slagerij Aula hebben ze meer hersens in hun hoofd dan in hun toog,” aldus Tobias Leenaert van EVA vzw. “De natuurvoedingswinkel biedt nog steeds de ruimste keuze aan vegetarische producten, maar ook slagers kunnen op de trend van vleesvermindering inspelen en plantaardige producten aanbieden.” Sosthenes Dekeyzer van Slagerij Aula: “Misschien wordt de slager van de toekomst gewoon een leverancier van plantaardige en dierlijke eiwitten, eerder dan een leverancier van vlees alleen.”

Sinds mei 2009 is Gent de eerste stad ter wereld met een officiële wekelijkse veggiedag. Gent is dé veggiestad bij uitstek, ook tijdens de Week van de Slager.Slagers hebben er alle baat bij om hun aanbod uit te breiden met vegetarische producten. In steeds meer gezinnen is er wel iemand die geen vlees eet. Als slagers lekkere vegetarische alternatieven aanbieden, wordt het een stuk makkelijker om daar je boodschappen te doen.

Naar aanleiding van De Week van de Slager en de actie in slagerij Aula, roepen de Milieudienst en de Gezondheidsdienst van de Stad Gent alle Gentse slagers op om (meer) vegetarische producten in hun aanbod te voorzien. Slagers die al een ruim en mooi vegetarisch aanbod hebben, mogen dit gerust laten weten, zodat deze informatie verspreid kan worden. Slagers die interesse hebben om hun vegetarisch aanbod uit te breiden maar niet goed weten hoe en waar te beginnen, kunnen van EVA vzw een lijst krijgen met interessante producten en leveranciers.


Informatie
·         www.gent.be/donderdagveggiedag 
·         www.gentsklimaatverbond.be
·         Tobias Leenaert, EVA vzw, Sint-Pietersnieuwstraat 130, 9000 Gent, tel. 0494 64 69 38 of tobias@evavzw.be
·         www.donderdagveggiedag.be  

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...