5 maart 2011

Zaken doen met de instellingen van de E.U.: hoe begin ik eraan?

Enterprise Europe 01Op 1 maart 2011 organiseerde Enterprise Europe Vlaanderen, in samenwerking met VOKA, UNIZO en VLEVA een seminarie over “Zakendoen met de instellingen van de E.U., hoe begin ik er aan”? Wegens het grote succes van de vorige editie hernamen de organisatoren dit seminarie, maar deze keer in de Zebrastraat in Gent. Europees ambtenaar Cornelius Bertvelsen gaf een uiteenzetting over hoe openbare aanbestedingen bij de Europese instellingen in elkaar zitten. Blijkbaar is de procedure niet zo ingewikkeld, als men zich maar strikt houdt aan wat gevraagd wordt. Maar het is wel een hele berg papier waar men zich moet doorheen worstelen. Een offerte succesvol indienen lukt vaak niet direct, maar na een paar keer snapt men wel waar het om draait en vanaf dat ogenblik draait men mee. Cornelius Bertvelsen: “De Europese instellingen willen zeker de Vlaamse KMO’s aanmoedigen om mee te dingen: ze leveren kwaliteit, zijn flexibel en en hebben een gunstige prijszetting”. De talrijke specifieke vragen van uit het publiek bewees het nut van voorlichting naar de burgers en de ondernemingen van de EU toe.

Om de deelemers op weg te helpen in die ingewikkelde papiermolen gaf Benoît Conti van Euro TASC Consulting een praktisch stappenplan. Hier bleek dat Europa de bedrijven waarmee ze handelt grondig doorlicht. Zo is het interessant te weten welke eisen de Europese instellingen stellen aan het management, de meertaligheid van de medewerkers en welke referenties men eist. Hoe verlopen de contacten en waar moet men rekening mee houden? En vooral: waar kan het fout lopen? Maar daar tegenover staat een instelling die enorm veel contracten afsluit, stipt betaalt en nooit failliet gaat. Een handige tool om op de hoogte te blijven van de openbare aanbestedingen van de Europese instellingen is de website http://ted.europa.eu

Aansluitend waren er bedrijfsgetuigenissen en ervaringen van bedrijven die nuttige tips die honderduit vertelden over hun ervaringen om  als bedrijf met de Europese instellingen ( Commissie, Raad, Hof van Justitie, Europees Economisch en Sociaal Comité, Comité der Regio’s…) samen te werken. Romain De Glas, Operations Director bij de Compass Group Belgium vertelde hoe je er in slaagt om op een succesvolle manier voor de Europese instellingen op diverse locaties cafetaria’s, self-services, banketactiviteiten, koffierondes en zo meer te organiseren. In België heeft het bedrijf 1.800 mensen in dienst om dagelijks 111.000 maaltijden te serveren, waarvan 350 personeelsleden en 20 miljoen euro omzet voor Europese instellingen. Uit zijn uiteenzetting bleek dat je hier als bedrijf aan de strengste normen moet voldoen. Hilde Van Laere van Group De Boeck bracht dan weer het verhaal hoe je als uitgeverij, op vraag van het Europees Hof van Justitie een elektronisch platform creëert om snel in meer dan 500.000 documenten in 27 verschillende talen opzoekingen te doen en zeer snel van de ene toepassing naar de andere te switchen. Zij schetste de complexiteit van het opstellen van het lastenboek en de specificaties van het lastenboek. Heidi Depraetere van Cross Language beschreef hoe je ingaat op de vraag om voor de Europese instellingen zeer snel en efficiënt te vertalen. Na het seminarie werd er druk genetwerkt met een natje en een droogje.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...