2 maart 2011

Daisy speler voor mensen met leesbeperking in alle Gentse bibliotheken

Daisy, voluit
'Digital Accessible Information System’, is het standaardformaat voor luisterboeken op cd-rom. Dankzij een speciale digitale structuur zijn deze luisterboeken doorbladerbaar: van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde, van hoofdstuk naar hoofdstuk, net als in een gewoon boek. Zo kan men pauzes inlassen, stukken opnieuw beluisteren of het tempo of de toonhoogte aanpassen. Het toestel om de Daisy-boeken te beluisteren heeft grote knoppen, met voor iedere knop één functie en met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Het toestel is niet alleen voor blinden of slechtzienden bestemd, maar voor iedereen met een leesbeperking, zoals mensen met dyslexie of een spierziekte of mensen die bedlegerig zijn en weinig kunnen bewegen. Leners van de bib kunnen het toestel en de verschillende functionaliteiten uitproberen en de meerwaarde ervan ervaren. De uitleenbare Daisy speler zit in een opbergtas met voeding en handleiding.

De Gentse Stadsbibliotheek biedt sinds 2007 Daisy luisterboeken aan. Sinds 2010 kan men er ook de daarvoor bestemde Daisy speler uitlenen. Nu zijn er ook acht extra Daisy spelers in de fillialen beschikbaar. Er zijn drie mogelijkheden om Daisy-boeken te beluisteren. Via cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning (zonder de voordelen van de Daisy-structuur). Via de gratis Daisy-software op een computer (met Daisy-faciliteiten). Of via een Daisy-speler, een eenvoudig en handig afspeelapparaat. Een overzicht van de beschikbare Daisy-boeken in de bib staat op de website http://zoeken.bibliotheek.gent.be/. Info Daisy-boeken en Daisy-speler: website http://www.luisterpunt.be/.

Ook andere Oost-Vlaamse bibliotheken hebben een Daisy speler in huis, en dat dankzij de provincie Oost-Vlaanderen en het Daisy project.

Guido Van Peeterssen.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...