3 maart 2011

Uitreiking Belgian Building Awards op BATIBOUW

Afgelopen woensdag werden op BATIBOUW de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement – een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, Trends Top Bouw, Bouwkroniek en de Orde van Architecten – lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. Al 18 jaar verkiezen Trends en Trends Tendances het Gebouw van het Jaar. Bouwheren kunnen bij deze wedstrijd voor twee categorieën projecten indienen: het Niet-Residentieel en het Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd. De Prijs Cultureel Erfgoed wordt op voorstel van de jury uitgereikt. Hiermee wordt een opmerkelijke prestatie, gericht naar ons verleden, in de schrijnwerpers gezet. De prijs bekroont briljante renovaties en herbestemmingen en soms ook personen die met hun werk hebben bijgedragen tot onze patrimoniale en stedenbouwkundige rijkdom.

Residentieel gebouw van het jaar

De jury (professor architectuur Jan Bruggemans, burgerlijk ingenieur architect Dirk Jaspaert, architect Goedele Desmet, burgerlijk bouwkundig ingenieur Laurent Ney en architect Jan De Vylder) nomineerde voor deze categorie de projecten:
Renovatieproject Klein Kwartier in Dendermonde van ONO Architecten
Project De Meuter in Gaasbeek van Lens Associates
Renovatieproject en verbouwing Woning Den Anker in Leuven van 360 Architecten (WINNAAR).

De jury koos Woning Den Anker van het Gentse bureau 360 Architecten als winnaar. Zij realiseerden niet alleen een respectvolle verbouwing van een gebouw met een rijke geschiedenis, maar tonen eveneens de verrassende kwaliteiten van stedelijk wonen. Dit alles met respect voor de traditie, maar ook met een hedendaagse invalshoek.

Niet-residentieel gebouw van het jaar

In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury:
Bibliotheek in Dendermonde van BOB361 Architecten
Métal in Saint-Gilles van AgwA & Ferrière
Project C-Mine in Genk van architectenbureau 51N4E (WINNAAR)

Het Brusselse architectenbureau 51N4E levert met zijn bijdrage aan de Genkse C-Mine het winnende project in de categorie niet- residentieel gebouw. De architecten van 51N4E bouwden er de oude energiegebouwen om tot een polyvalent cultuur- en evenementencomplex.Ze respecteerden er het industrieel erfgoed van de oude mijnsite, maar activeerden die tegelijk met een compleet nieuwe functie. Het respect voor het erfgoed tonen de architecten niet in het kopiëren van de oude materialen of stijlvormen, maar wel in het voortbouwen op de intrinsieke kwaliteiten van het oorspronkelijk gebouw.

Prijs Cultureel Erfgoed

De Prijs Cultureel Erfgoed ging dit jaar naar Norbert Nelles, een van de drijvende krachten achter het architectenbureau ARTAU en directeur van het Institut supérieur d’Architecture Saint- Luc de Wallonie. De Award is een bekroning voor zijn rijkgevulde carrière. Juryvoorzitter Jan Bruggemans prees - samen met professor Barbara van der Wee - specifiek de coherente architecturale visie van Nelles, die altijd aandacht heeft voor de integratie van het project in de stedelijke of landelijke context waarin het zich bevindt.

Innovation Award

Met deze prijs wordt het bedrijf met het meest innoverende product in de bouwsector van het afgelopen jaar beloond. De Innovatie Award wordt door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie wil met deze prijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector. Dit jaar nomineerde men:
Bvba Greenskin met hun Greenskin Box ; een gamma gestandaardiseerde, kant-en-klare, modulaire groendaken die kunnen aangepast worden volgens de persoonlijke behoeften van de klant
Isofinish, een isolatieconcept voor buitengevels ondersteund door 6 ondernemingen die specifieke producten voor de bouwsector maken en allemaal exposant zijn op Batibouw 2011: Recticel Insulation (Stand 04 – 420), Borgh (Stand 04 –514), Deceuninck (Stand 04 – 212), Eternit (Stand 05 –517), VMZINC (Stand 05 – 119) en Wienerberger (Stand 05 –309); een efficiënte totaaloplossing voor de isolatie- en afwerkingsmarkt.
HMS Bausysteme met hun nieuw efficiënt bouwmateriaal dat bestaat uit geniet gelamineerd massief hout. Te zien op de stand van Decoloft - HMS (Stand 08 - 134) (WINNAAR)

De jury was sterk onder de indruk van het concept van HMS Bausysteme, dat massief hout nog duurzamer en stabieler maakt en ook een sterke verhoging van het thermische en akoestische comfort met zich meebrengt.

Design Award

De Design Award bekroont het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormen hierbij de juryleden. Deze jury selecteerde dit jaar:
Mysterious van Niko, de onzichtbare wuifschakelaar die past in elk interieur. Stand 09 – 205
Axor van Hansgrohe, modulaire elementen; kranen, lavabo’s, … om een eigen creatie samen te stellen met bestaande elementen. Stand 07 – 413
De lichttunnel met daglichtverdeler in samenwerking met Ross Lovegrove van Velux. Stand 04 -316 (WINNAAR)
De jury prees bij winnaar Velux specifiek de combinatie van duurzaamheid, functionaliteit en esthetiek.

Keien van de Bouwkroniek

De Bouwkroniek kent de “Keien” toe aan deze Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de grootste groei hebben gekend. De Belgische bouwbedrijven worden voor deze onderscheiding verdeeld in twee categorieën. In de categorie algemene bouwbedrijven gaat de prijs naar de sleutelklare woningbouwer BIK Woningen. In de categorie grondverzet en wegen- en waterbouw krijgt offshore-aannemer GeoSea de Kei

De International Award

Met deze prijs wordt benadrukt dat onze kennis van zaken in de bouw- en designsector niet tot de Belgische grenzen beperkt blijft. In België werden al tal van magnifieke werken door buitenlandse architecten en bouwmeesters neergezet, maar evenzeer hebben Belgische architectenbureaus en bouwfirma’s met hun projecten in het buitenland wereldfaam vergaard. Voor de International Award komen enerzijds buitenlandse bedrijven in aanmerking die één of meerdere meesterlijke bouwwerken in België hebben gerealiseerd, en anderzijds Belgische bouwbedrijven die een inspiratiebron zijn door hun opmerkelijke verwezenlijkingen in het buitenland.

RCR Arquitectes (Ramon VILALTA, Carmen PIGEM et Rafael ARANDA) uit het Spaanse Girona werden tot winnaars van de International Award verkozen. Hun ontwerp op de site van de Waalse Krook in Gent – inclusief ‘Bibliotheek van de Toekomst’ en een ‘Centrum voor Nieuwe Media’ – gaf daarbij de doorslag. Voor dit project werken zij nauw samen met het Gentse architectenbureau Coussée & Goris. RCR Arquitectes realiseerde eerder onder meer de Sant Antoni-Juan Oliver bibliotheek in Barcelona en was in 2009 al één van de 10 finalisten van de Mies van der Rohe Award, een tweejaarlijkse EU-prijs voor hedendaagse architectuur.

Guido Van Peeterssen.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...