4 maart 2011

Karnaval Ledeberg: Nie Pleuje

Karnaval (2009) 72De zotskappen regeren weer op Ledeberg van 18 tot en met 21 maart 2011. Dan viert Ledeberg, al jaren het uithangbord voor het karnaval in Gent, voor de zesentwintigste keer Karnaval met als hoogtepunt de 26ste Karnavalstoet op zaterdag 19 maart. Het overkoepelende thema dit jaar luidt “Nie pleuje !”. Een vlag, die naar Ledebergse gewoonte, verschillende ladingen dekt. Ten eerste willen de karnavalisten aanduiden dat ze, na de zeer succesvolle zilveren jubileumeditie van vorig jaar, nog altijd vol enthousiasme samen werken om Ledeberg een mooi karnaval te bezorgen. Karnaval Ledeberg is namelijk uitgegroeid tot een kwaliteitsmerk en dat moet behouden blijven. Tevens legt het karnavalsthema een link naar de economische toestand. Ondanks de iets moeilijker tijden gaat Ledeberg er nog volop voor. Karnavalisten blijven er in geloven, maar beschikken gelukkig ook over de gave om een kritische maar ludieke blik op de actualiteit te werpen. Daarbij moeten we het spreekwoord “Al lachend zegt de (karnavals)zot zijn meninge” zeker in de gaten houden. Misschien verwijst het thema ook naar de toestand van de Belgische politiek heden ten dage, waar het motto “Nie pleuje” ook schering en inslag lijkt te zijn. Het principe “Nie pleuje !” slaat ten slotte ook op de betrokkenheid van jong en oud bij de viering. Leeftijd speelt bij het feestvieren geen rol. “Jonk of eiwt loat ons nie keiwt”.

Niet toevallig pakt Karnaval Ledeberg dit jaar uit met 2 nieuwe activiteiten waarbij zowel de jongsten en als oudsten aan bod komen:
· de Kleuterkarnavalparade op vrijdagnamiddag 18 maart i.s.m. De Brede School Ledeberg
· de Seniorenkarnavaldansnamiddag op zondag 20 maart om 14:30u met optreden van Ronny Marino en Ritchie Paris. Parochiale Zaal Ledebergplein Toegang gratis .
Wat de werking naar senioren betreft blijven succesnummers als de Seniorenkarnavalshow in Seniorencentrum De Vijvers (op vrijdag 11 maart) en een vierde opeenvolgende deelname aan de stoet door bewoners van het seniorencentrum, met eigen praalwagen, ook behouden.

De grootste karnavalstoet van de Gentse regio op zaterdag 19 maart blijft de hoofdbrok van de Ledebergse karnavalviering. Eigen Ledebergse karnavalverenigingen, een aantal gastgroepen en diverse muziekgroepen zullen weer een bont en feestelijk lint door de deelgemeente trekken. Bovendien is het “Männerballet Die Biebricher Waden” uit de Gentse zusterstad Wiesbaden voor het vierde opeenvolgende jaar van de partij Het accent blijft in Ledeberg zeker liggen op de eigen wagenbouw. De Ledebergse verenigingen bouwen zelf en kopen geen wagens over van verenigingen uit andere gemeenten. Door de stoet voor het grootste deel met eigen gebouwde wagens te vullen blijft het Ledebergse karnaval uniek voor de Gentse regio. De wagenbouwhal op de Afrikalaan, die door het stadsbestuur nog altijd ter beschikking gesteld wordt, was dit jaar weer de uitverkoren plek voor de creatieve ontboezemingen van de Ledebergse karnavalisten. Traditioneel besteedt Karnaval Ledeberg veel aandacht aan de muziek in de stoet: Mochito Sambaband – Koksijde, Doga – Aalst, Showkorps Adventure – Oostende en The Real Friends 2000 – Gent.

De 19de Plateaushow op vrijdagavond en de Verklede Kroegentochten op zaterdag, de Nie Pleuje-spelen voor karnavalisten, de Boterworp, de Fakkeltocht, de Popverbranding met vuurwerk op zondag, en de Rondgang van de Travo’s op maandag, zijn de ingrediënten die het Ledebergse karnavalrecept vervolledigen. Het Ledebergse karnavalgebeuren wordt aangevoerd door Prins Casper, onder de vleugels van keizer Christof I en keizerin Simonneke I. Het publiek kan, in het Europees jaar van de Vrijwilliger, juist dankzij vele inspanningen van vrijwillige medewerkers, weerom een selectie maken uit het rijke en diverse programma-aanbod.

Programma-overzicht

Vrijdag 11 maart 2011
14:30u SENIORENKARNAVALSHOW met optreden van Ledebergse karnavalgroepen
Centrum voor senioren “De Vijvers” Ledeberg. Gratis toegang !!!

Vrijdag 18 maart 2011
13:30u KLEUTERKARNAVALPARADE Karnaval Ledeberg (i.s.m. De Brede School Ledeberg en de plaatselijke basisscholen). Centrum Ledeberg
20u 19de PLATEAUSHOW met Ledebergse karnavalgroepen en met gastoptreden van de Biebricher Waden, een Mannenballet uit Wiesbaden (zusterstad van Gent). Feestzaal Dienstencentrum Gentbrugge – Braemkasteelstraat. Reservatie kaarten (6 EUR) : 09 231 60 26

Zaterdag 19 maart 2011
15u 26ste KARNAVALSTOET: "Nie pleuje", met het accent op eigen wagenbouw + deelname van verschillende muziekkorpsen, gast- en animatiegroepen. Start Ledebergplein. Parcours langs de voornaamste straten van Ledeberg.
19u Verklede KROEGENTOCHT langsheen de deelnemende kroegen

Zondag 20 maart 2011
14.30u SENIORENKARNAVALDANSNAMIDDAG met optreden van Ronny Marino en Ritchie Paris. Parochiale zaal Ledebergplein. Gratis toegang !!!
15.00u KARNAVALESKE “NIE PLEUJE-SPELEN”: volksspelen voor karnavalisten.
Ledebergplein
19:30u BOTERWORP Hundelgemsesteenweg
20u Feeërieke FAKKELTOCHT Langestraat - Hovenierstraat – Ledebergplein 20.15u Feestelijke POPVERBRANDING & VUURWERK Ledebergplein

Maandag 21 maart 2011
14.00u RONDGANG der TRAVO’S Deelnemende kroegen

Link: http://www.karnavalledeberg.be/

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...