27 februari 2011

Gent zet zijn tanden in tandartskosten

Gent plaatst mondhygiëne bij kinderen in de kijker. De nieuwe folder ‘Heb je het moeilijk om de tandartskosten te betalen?’ zal onder meer via de Stadswinkel worden verdeeld. Schepen Guy Reynebeau: “Erg moeilijk lijkt het niet om je tanden gezond te houden: tweemaal per dag poetsen en jaarlijks op tandcontrole gaan. Maar in realiteit blijkt dit toch niet zo eenvoudig. De situatie bij kinderen is ronduit alarmerend, terwijl de meeste behandelingen bij hen volledig terugbetaald worden. Recente gegevens van de Gentse Universiteit toonden aan dat 18% van de Gentse kleuters last heeft van cariës of tandbederf. Meer dan een kwart van de kinderen poetste zeer onregelmatig of bijna nooit”. De folder werd speciaal opgesteld voor personen die het moeilijk hebben om de tandartskosten te betalen en is onder meer te verkrijgen in de Stadswinkel (Wilsonplein 1, 9000 Gent). Stel een tandartsbezoek zeker niet uit, en laat je kind vanaf 2 jaar al wennen aan de tandarts. Wie regelmatig en goed zijn tanden poetst kan immers met een gerust hart naar de tandarts. Een gewone controle verloopt meestal zonder problemen.

Elke ochtend en avond 2 minuten je tanden poetsen is noodzakelijk. Een grondige poetsbeurt zorgt ervoor dat er geen gaatjes kunnen ontstaan. Poetsen op zich is belangrijk, het is niet noodzakelijk dure tandenborstels of tandpasta in huis te halen. Kinderen zijn extra gevoelig voor gaatjes en je beschermt hun tandjes best van bij het begin. Daarnaast leer je hen direct een goede gewoonte aan. Voor kinderen is tandpasta met minder fluoride aangewezen. Een jaarlijkse controle bij een vaste tandarts in je buurt wordt grotendeels terugbetaald door je ziekenfonds. De meeste behandelingen worden bovendien tot de leeftijd van 18 jaar volledig terugbetaald. De officieel vastgelegde tarieven kunnen opgevraagd worden bij het ziekenfonds. Wie van een verhoogde tegemoetkoming of een omnio-statuut geniet, betaalt minder remgeld en kan gemakkelijker de derdebetalersregeling aanvragen. Bespreek dit best op voorhand met je tandarts. Bij echte financiële problemen zijn er andere oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld via het OCMW.

In maart 2011 wordt dit thema door vzw Jong extra in de kijker gezet tijdens de activiteiten van de kinderwerking en de spelotheken. Bovendien wordt in verschillende wijken het grote tandenspel gespeeld. Het spel is door de wijkgezondheidscentra gemaakt voor ouders en kinderen die op een aangename manier meer willen te weten komen over de verzorging van de mond en de tandarts. Tijdens de paasvakantie komt op de speelpleinwerking van vzw Jong opnieuw de tandmobiel langs op enkele pleinen. Een tandarts van de Gentse universiteit screent hierbij het gebit van de kinderen. Check op de website http://www.vzwjong.be/ wanneer de tandmobiel op een speelplein in uw buurt passeert. Ook de Gentse tandartsen worden bij deze acties betrokken. Affiches in de wachtzalen moeten ouders eraan herinneren dat hun oogappels best al vanaf twee jaar op tandartscontrole gaan.

"Zet je tanden er in" is een samenwerkingsverband tussen de Gezondheidsdienst Stad Gent, vzw Jong, de Gentse wijkgezondheidscentra en de afdeling Maatschappelijke Tandheelkunde van Universiteit Gent. Informatie: Gezondheidsdienst, Baudelohof, 9000 Gent, tel. 09 235 37 80, e-mail gezondheidsdienst@gent.be
Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...