24 februari 2011

Barbara Raes ruilt BUDA Kortrijk in voor Gentse Vooruit

Vanaf 2013 wordt Barbara Raes artistieke leider van kunstencentrum Vooruit in Gent. Zij is sinds april 2007 artistiek leider van kunstencentrum BUDA in Kortrijk. Voorheen werkte ze ook al bij Vooruit, als programmeur dans. Zelf zegt Barbara Raes: “Naar mijn gevoel is het nét iets te vroeg om kunstencentrum BUDA te verlaten, maar het huis is in zeer goeie handen. Na ruim vier jaar is er een sterk lokaal verhaal uitgebouwd én heeft het huis een internationale reputatie. De komende jaren zal BUDA veel vruchten plukken van de lijnen die zijn uitgezet. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat die krachtig zullen worden verder gezet o.l.v. directeur Franky Devos en artistiek coördinator Kristof Jonckheere”. Haar overstap naar Vooruit is voorzien voor september 2011.

Barbara Raes bouwde BUDA mee uit tot een binnen Europa belangwekkende werkplaats voor podiumkunstenaars. Jaarlijks ondersteunt kunstencentrum BUDA zo’n 150 nationale en internationale  artiesten bij de creatie van nieuwe theater- en dansvoorstellingen. Zij presenteren hun werk in Kortrijk tijdens de voorjaarsfestivals Fresh, tijdens het zomerfestival Kortrijk Congé en tijdens NEXT, het internationaal kunstenfestival voor de Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai. Kunstencentrum BUDA heeft ook een uitgebreide filmwerking met dagelijkse vertoningen in de Budascoop. Eind maart wordt het profiel bekendgemaakt van de persoon die BUDA ter vervanging zoekt tegen september 2011. De procedure zou eind mei 2011 worden afgerond.

Luc Dewaele wil naar eigen zeggen na 10 jaar aan het hoofd van de artistieke werking van Vooruit ruimte maken voor een jongere generatie, nieuwe impulsen en trajecten. De voorbereiding van een nieuw langetermijnbeleidsplan heeft die transitie in een stroomversnelling gebracht. Luc zal zich vanaf 2013 toeleggen op freelance maatwerk in kunst, cultuur en vrije tijd. Een van de eerste uitdagingen van Barbara Raes is de aanwerving van een nieuwe podiumprogrammeur (gezien het aangekondigde vertrek van de huidige programmeur Tom Bonte) en het uitzetten van nieuwe artistieke lijnen in het beleidsplan voor de periode 2013-2016. Stefaan De Ruyck, algemeen directeur van Vooruit is bijzonder verheugd dat Barbara Raes terugkeert naar Vooruit: “Ze kent het huis en zal, na een geslaagde periode bij BUDA Kortrijk, een gangmaker zijn van nieuwe artistieke projecten in Gent.”

Labels: , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...