12 februari 2011

Tentoonstellingen Pierre Vlerick en Maen Florin in het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster

Van 11 februari tot 27 maart 2011 lopen in het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster twee tentoonstellingen: de Retrospectieve 'Pierre Vlerick, de Secreten van het Aardse' en 'Do not look' van Maen Florin. Pierre Vlerick wordt in deze retrospectieve getoond als een belangrijke lyrische abstracte schilder. Per decennium, te beginnen met de jaren veertig, werden een aantal werken geselecteerd die representatief zijn voor de periode. Er wordt afgesloten met zijn laatste werk dat de tekenen van een zwanenzang vertoont, vol weigerende wildheid. De retrospectieve wordt ingeleid met een aantal jeugdwerken waarin men zijn talent en zijn zoekende geest herkent. Als preludium is er ook nog een boeiende greep uit documenten te zien om de boeiende persoonlijkheid, die hij was, te documenteren. 'Do not look' van Maen Florin toont sculpturen die steevast verwijzen naar de menselijke figuur, maar ze vertonen afwijkingen van de klassieke anatomie. Vaak voorzien van clichématige attributen als een clownneus, een masker, spitse oren of een opengesperde mond roepen ze associaties op met marionetten, mannequins, stripfiguren of dwergen. In een door beelden overspoelde wereld geven ze de indruk een diepgaand verstoord zelfbeeld te bezitten. Het zijn deze gehavende zelfbeelden - ‘interfaces’ tussen het sociale subject en de wereld - die in trefzeker gesculpteerde syntheses aan de toeschouwer gepresenteerd worden.

Pierre Vlerick wordt geboren in Gent op 29 oktober 1923, voorbestemd om de bloeiende kruidenierszaak van zijn ouders over te nemen, maar het verloopt anders. Hij gaat naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en doorloopt er alle richtingen. In 1947 studeert hij aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Van 1961 tot 1968 wordt hij lesgever aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 1963 is hij gastleraar aan de Fine Arts School in Boston (USA) en een jaar later neemt hij deel aan de XXXII° Biënnale in Venetië. Vanaf 1968 is hij twintig jaar lang directeur van de Gentse Academie. Daarnaast is hij ook artistiek leider van het kunstencentrum Proka. Pierre Vlerick heeft een omvangrijk oeuvre gerealiseerd. De vrouw is hierbij zijn geliefkoosd thema. Zijn kleuren hebben aanvankelijk een zeer scherp coloriet, dat hij later is gaan verbleken. Hij is een schilder van de zintuiglijkheid die er in slaagt om aan te tonen wat de rationaliteit niet uitgesproken krijgt. Zijn etsen en litho’s worden gekenmerkt door een grote geraffineerdheid. Veel van zijn offset-litho’s hoogt hij op met pastel, zodat de figuratie verborgen wordt tussen kleurvlakken en slingerachtige plantaardigheden. Op die manier bereikt hij een perfect evenwicht tussen figuratie en abstractie. Pierre Vlerick krijgt verschillende prijzen en beurzen o.a. in de USA en neemt deel aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij overlijdt in 1999.

Maen Florin wordt geboren in Kleine-Brogel in 1954. Zij studeerde aan de Academie in Antwerpen en daarna aan de Sint-Lucas Academie in Gent. Momenteel doceert ze aan de Academie voor Beeldende Kunst in Gent. Maen Florin toonde haar beelden voor het eerst in 1985. Een overzicht van haar vroegste werk werd geëxposeerd in het ICC in Antwerpen en in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent in 1988. In 1990 wordt ze geselecteerd voor de tentoonstelling Antwerpen-Haarlem. Sindsdien staat een beeld van haar op het Nieuwe Kerkplein in Haarlem (NL). In de jaren ’90 is regelmatig werk van haar te zien op individuele en groepstentoonstellingen. In Lovendegem (2006) werd een beeld van haar geplaatst ('Een thuis voor een beeld 2005'), ook in Maldegem (2007) en in Eeklo (2010). Telkens was de Provincie Oost-Vlaanderen betrokken bij de selectie.


Catalogus
Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt een gelijknamige catalogus; deze wordt voor slechts 5 EUR te koop aangeboden aan de balie.

Praktisch: van 11 februari tot en met 27 maart '11, doorlopend van 10 tot 17 uur, gesloten op maandag. Toegang: gratis.
Provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol) in Gent

Rondleidingen op aanvraag:
vzw DE TRAP – tel. 09 253 66 39
vzwdetrap@skynet.bewww.vzwdetrap.be 
GANDANTE – tel. 09 375 31 61 (vm) – 0479 51 52 42 (nm)
 info@gandante.bewww.gandante.be 

Guido Van Peeterssen

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...