30 september 2010

Met ACEC site krijgt Gent een nieuwe woonwijk

Oude Dokken 14 Projectontwikkelaar Hand De Neef, die onder meer de UCO fabriek aan de Rooigemlaan ombouwde tot een winkel- en loftcomplex, kocht in 2000 de ACEC site. Op het 6 hectare grote terrein stond ooit een immens fabriekscomplex, een groot deel daarvan werd onlangs gesloopt. De Gense stadsdienst Facility Management en diverse non-profitorganisaties zijn er reeds gevestigd. “Wij willen de plek creëren waar het goed is om te wonen, te winkelen, te werken en aan cultuur te doen” zegt architect Eddy Vanzieleghem. Maar er is nog heel wat werk voor de boeg. De sanering duurt zes maanden. Daarna begint de bouw van een parkeergarage met twee ondergrondse verdiepingen en een dakverdieping. De komst van een grote Delhaize vestiging staat vast en er komen nog 20 tot 25 winkels. De ligging bij de Oude Dokken is een troef. De ontwerpers streven er naar de karakteristieke elementen zoals de bakstenen gewelven en muren, de unieke kolom- en dakstructuur te behouden. Ook zal het gebouw voldoen aan de strengste isolatie-en ventilatienormen. De muren worden extern geïsoleerd en de ramen worden vervangen met superisolerend glas. De projectontwikkelaar maakt zich dan ook sterk dat gezien de opwaardering van de site en de omgeving elke investering hier binnenkort op een aanzienlijke meerwaarde mag rekenen.

Op de site zijn 230 wooneenheden gepland, waarvan dertig sociale woningen. De appartementen variëren in oppervlakte van 60 tot 140 m2. De firma Unirest bouwt de woningen. Ze moeten betaalbaar zijn en een goede kwaliteit bieden. Vastgoed Noord ontwikkelde zelf al een kantorenblok met bovenaan vijf lofts. Die zijn bijna allemaal al verkocht of verhuurd. Op de site komen een groot park, een evenementenplein en 1.100 parkeerplaatsen. Het buurtpark tegen de Salvatorstraat krijgt wellicht de naam Van Crombrugghepark als verwijzing naar de vroegere stoomwerk- en vlasspinnerij terwijl het woonpark Sassevaartpark als naam krijgt. Het grote stadsplein wordt Carelsplein genoemd naar de stichters van de vroegere internationaal vermaarde metaalwerkplaatsen op deze site. De parkeerplaatsen zijn bestemd voor de bezoekers van de winkels, maar kunnen 's avonds wellicht ook worden gebruikt. De toegang voor wagens van bewoners en bezoekers komt via de Sassevaartstraat. De parken en pleinen en alle circulatieassen binnen het winkel- en ontspanningscentrum zijn er alleen voor de zachte weggebruikers.

Hans De Neef hoopt op een horeca-exploitatie in het voormalige transformatorengebouw. In de vroegere spinnerij Van Crombrugghe wil hij een polyvalente zaal maken die commercieel kan worden geëxploiteerd. Die zaal moet plaats bieden aan 500 tot 800 mensen. De gevels aan de Sassevaart, Atlantisstraat en Dok Noord worden gerenoveerd. Daardoor blijft het totaalbeeld van de site behouden. Aan de dokzijde zijn nu reeds kantoren gevestigd. Daarboven komen twee verdiepingen voor 19 duplexlofts. De investering voor de sanering bedraagt 8 miljoen euro. De historische vervuilers en de projectontwikkelaar betalen dat. Voor de winkels bedraagt de investering 40 miljoen euro. De renovatie van de bestaande gebouwen loopt op tot 11 miljoen euro. Link: http://www.doknoord.be/home/

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...