19 december 2011

UGent kent eredoctoraten toe op 23 maart

Het Bestuurscollege van de UGent heeft beslist aan wie de universiteit volgend jaar een eredoctoraat zal uitreiken als blijk van erkenning voor wetenschappelijke verdiensten. De Universiteit Gent reikt haar eredoctoraten traditioneel uit op de Dies Natalis, die in 2012 op 23 maart valt. Eredoctoraten wegens wetenschappelijke verdiensten worden door de UGent uitgereikt aan personen die blijk hebben gegeven van een grote verdienste in academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke of wetenschappelijke dienstverlening. Zes faculteiten konden dit jaar een eredoctor voordragen.

Het eredoctoraat van de faculteit Wetenschappen gaat naar prof. dr. Masatoshi Takeichi, directeur van het Riken Center for Developmental Biology (Kobe, Japan) en directeur van het Laboratory for Cell Adhesion and Tissue Patterning (Kobe, Japan). Prof. Masatoshi Takeichi is als visiting professor verbonden aan de Kobe University Graduate School of Medicine (Japan). Hij heeft op het gebied van de moleculaire celbiologie pionierswerk verricht en zijn ontdekking van cadherines leidt nog steeds tot nieuwe evoluties bij het onderzoek van bepaalde pathologieën.

Op voordracht van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen ontvangt prof. dr. Désirée van der Heijde een eredoctoraat. Zij is verbonden aan het Leiden University Medical Center (NL) en is senior researcher bij het Diakonhjemmet Hospital Oslo (Noorwegen). Professor van der Heijde ontwikkelde een scoresysteem om de impact van reumatoïde artritis zo objectief mogelijk te meten. Haar Disease Activity Score is intussen wereldwijd de standaard geworden. Ook op het vlak van andere inflammatoire gewrichtsziekten heeft ze bijzondere verwezenlijkingen op haar palmares, en ze beïnvloedde zo de levenskwaliteit van duizenden patiënten.

In de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur wordt prof. dr. Osamu Motojima gevierd met een eredoctoraat. Professor Osamu Motojima is directeur-generaal van ITER International Organization (Cadarache, Frankrijk). ITER is het grootste onderzoeksproject ter wereld en is vergelijkbaar met CERN. Professor  Osamu Motojima is een wetenschappelijke autoriteit van het allerhoogste niveau en maakt deel uit van de stuurgroep van het Erasmus Mundus International Doctoral College in Fusion Science and Engineering dat binnenkort van start gaat en door de UGent gecoördineerd wordt.

De faculteit Economie en Bedrijfskunde kent een eredoctoraat toe aan prof. dr. Arnoud De Meyer, rector van de Singapore Management University. Hij is alumnus van de UGent en doctoreerde er ook. Hij startte zijn carrière bij het befaamde Inséad in Fontainebleau (Frankrijk). Op academisch vlak groeide prof. De Meyer uit tot één van de autoriteiten op vlak van innovatiemanagement. Hij publiceerde in toonaangevende tijdschriften over het managen van projecten onder onzekerheid. Hij bouwde binnen de academische wereld ook een managementcarrière uit. Voor hij rector werd van de Singapore Management University was hij decaan van de Inséad Campus in Singapore en in 2007 werd hij decaan van de Judge Business School van Cambridge University (UK).

Voor de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen gaat het eredoctoraat naar prof. dr. Paul R. Sackett, die verbonden is aan de University of Minnesota (VS). Hij is op wereldvlak een autoriteit op het gebied van gebruik van assessmentinstrumenten en psychologische tests bij selectiebeslissingen. Centraal thema in zijn werk is de zoektocht naar strategieën die bij personeelsselectie niet enkel een behoorlijke voorspellende validiteit bieden, maar ook de diversiteit bewaken.

De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen tot slot draagt prof. dr. Saskia Sassen voor voor een eredoctoraat. Professor Sassen bekleedt de Robert. S. Lynd leerstoel aan de Columbia University (VS) en is visiting professor aan de London School of Economics (UK). Professor Sassen is een van de belangrijkste auteurs van wetenschappelijke publicaties over stadsontwikkeling vanuit sociologisch oogpunt. Ze beschrijft het fenomeen van de global city binnen transnationale immigratiestromen.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...