11 december 2011

Rendier voert campagne tegen wildplassen

De Stad Gent telt bijna honderd openbare toiletten in parken, parkings, stadsgebouwen, zwembaden, sportcentra en bibliotheken. Ook in musea, het belfort en het Groot Vleeshuis kan iedereen terecht voor een dringende boodschap. Daarnaast zijn er nog een zestigtal urinoirs verspreid over de stad. Tegenwoordig kan men ook in tweeëndertig horecazaken terecht die met een sticker op het raam duidelijk maken dat men daar zonder consumptieverplichting gratis mag naar het toilet gaan (zie website www.plasactie.be). Om het wildplassen tegen te gaan voert de Stad Gent al jaren campagne met affiches en gerichte politiecontroles. De Stad Gent lanceert nu een ludieke campagne met bierkaartjes en postkaarten waarop een cartoon staat én de boodschap ‘wildplassen = 60 euro boete’. De Stad Gent hoopt op die manier specifiek de jongeren te kunnen bewust maken dat het hinderlijke wildplassen niet getolereerd wordt en dat de ‘boodschap’ maar beter in de bestaande toiletten en urinoirs kan gedaan worden. Toeristische wegwijzers leiden naar het dichtstbijzijnd openbaar toilet. De toiletten zelf staan aangeduid met blauw-witte verlichte plaatjes. Alle toiletten en urinoirs van het stadscentrum staan aangeduid op de plaskaart, gratis af te halen in de Stadswinkel of te downloaden via www.gent.be/publieksanitair.

Gent heeft een ruim aanbod aan publiek sanitair en maakt dat ook bekend. Er is geen excuus meer om te wildplassen. De Stad Gent gaat de strijd aan tegen wildplassers en treedt daarom ook op tegen overtreders. Wie toch nog voor een plasplekje in de open lucht kiest, riskeert een wildplasboete van 60 euro (gemeentelijk administratieve sanctie). De politie voert regelmatig controles uit en sinds september 2011 werden er 241 boetes uitgeschreven tegen wildplassers in de uitgaansbuurt rond de Overpoort. Iedere bewoner en bezoeker van de mooie stad Gent heeft immers recht op urinevrije en stankloze straten. De Stad Gent voert al jarenlang een affichecampagne tegen wildplassen. Die affiches vindt men terug in het straatbeeld op de kritieke wildplasplaatsen en kunnen door burgers ook gratis aan hun venster ophangen worden. De Stad Gent wil de mogelijke wildplassers op een ludieke manier sensibiliseren tegen wildplassen en dit al van bij het ontstaan van het probleem, namelijk terwijl ze nog aan het uitgaan zijn, met het idee ‘voorkomen is beter dan genezen’. Daarom start de Stad Gent met een campagne met bierkaartjes. Hierop staat een ludieke cartoon tegen WILDplassen, met een verwijzing naar een rendier (‘wild’) dat aan het plassen is, maar met de duidelijke boodschap dat wildplassen 60 euro boete betekent.

De cartoon werd gemaakt door Jaro en Stronk, twee cartoonisten die vorig jaar al een boekje vol cartoons over het thema hebben uitgebracht en die met sympathie meegewerkt hebben aan deze actie (zie website www.kakapipi.be). Met die cartoon wil de Stad Gent de jongeren op een eigentijdse manier overtuigen het toilet te gebruiken en niet overal anders hun hinderlijke plas achter te laten. Vanaf woensdag 14 december 2011 worden in de Overpoort vijfduizend bierkaartjes verspreid. Tegelijkertijd zal een ploeg met een rendier postkaarten met dezelfde boodschap uitdelen. Op de postkaarten staat er ook een directe link waardoor men met de gsm meteen de plaskaart van op de website van de Stad Gent (www.gent.be/publieksanitair aanverwante info) kan uploaden en op zoek gaan naar een toilet in de buurt.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...