13 december 2011

Professor Smagghe gekozen als lid van grootste internationale wetenschappelijke vereniging

Professor Guy Smagghe is door de American Association for the Advancement of Science (AAAS) verkozen tot ‘Fellow’ op basis van zijn wetenschappelijke bijdragen over de rol van insecten in de landbouw. Professor Smagghe is verbonden aan de vakgroep Gewasbescherming van de Universiteit Gent en is pas de tweede Belg die deze eer te beurt valt.

De American Association for the Advancement of Science is de grootste internationale wetenschappelijke vakvereniging ter wereld en telt heel wat eminente wetenschappers onder haar leden. De vereniging geeft ook het toptijdschrift Science uit. De AAAS werd opgericht in 1848 en selecteert sinds 1874 een aantal zogenaamde Fellows. Dit zijn wetenschappers -bijna uitsluitend uit de VS afkomstig- met bijzondere verdiensten binnen hun vakgebied. Prof. Smagghe is momenteel de tweede Belg die zich Fellow mag noemen, na biochemicus professor Christian De Duve die in 1974 een Nobelprijs won. Onder de AAAS Fellows zijn trouwens meerdere Nobelprijswinnaars, wat de hoge kwaliteit en uitstraling van de AAAS onderlijnt. De ceremoniële overhandiging van de titel zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse algemene conferentie van de AAAS in Vancouver in februari 2012.

Prof. Smagghe is onderzoeksprofessor binnen de faculteit Bio-ingenieurs-wetenschappen van de UGent. Zijn interesse gaat zowel naar fundamenteel als toegepast onderzoek op het vlak van insectenfysiologie en de bestrijding van plaaginsecten. Er wordt gewerkt met schadelijke en nuttige insecten die van belang zijn in de landbouw, zoals rupsen, kevers, bladluizen en hommels.

Professor Smagghe en zijn onderzoeksgroep verrichten origineel basisonderzoek om de mechanismen van groei en ontwikkeling bij insecten te ontrafelen. Er gaat bijzondere aandacht naar het unieke ontwikkelingsproces van metamorfose waarbij een insect een volledige gedaanteverwisseling ondergaat (bijvoorbeeld van rups over pop tot adult). Het onderzoek richt zich op de verschillende niveaus; van DNA tot het ganse insect. Hierbij wordt gebruik gemaakt van klassieke en meer moderne biotechnologische technieken zoals RNA interferentie. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ecologische rol van insecten en de interacties met hun leefomgeving. Hier ligt de nadruk vooral op hommels die zorgen voor de bestuiving en dus de productie van vele landbouwgewassen. In het luik toepassingsgericht onderzoek wordt ook ijverig gezocht naar nieuwe interessante insect-specifieke receptoren en nieuwe natuurlijke componenten die bruikbaar zijn binnen een duurzame en milieuvriendelijke gewasbescherming. Het credo van prof. Smagghe en zijn onderzoeksgroep is: “Passie voor onderzoek ten dienste van de samenleving”.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...