18 december 2011

CLUSTER MAAKT ZICH STERK VOOR INTERNATIONALE COMMUNICATIE

Wie (professionele) interesse heeft voor hedendaagse kunst moet in 2012 zeker Vlaanderen aandoen! In 2012 vallen in België vijf belangrijke hedendaagse kunsttentoonstellingen samen, verspreid over de diverse Vlaamse provincies. Visual Arts Flanders 2012 presenteert met trots Beaufort04 (Belgische kust), TRACK (Gent), Middelheimmuseum 2012 (Antwerpen), Manifesta 9 (Genk) en Newtopia (Mechelen). De uitstekende geografische ligging en de gezamenlijke focus op hedendaagse kunst van deze 5 evenementen lag aan de oorsprong van de creatie van een internationaal communicatie-platform dat deze aantrekkelijke evenementen samenbundelt in een coherente cluster.

De buurlanden van België bieden in 2012 eveneens een ruime diversiteit aan prestigieuze initiatieven op hedendaags kunstvlak, zoals dOCUMENTA (13) (Kassel, Duitsland), London 2012 Festiva – Finale of the Cultural Olympiad (Verenigd Koninkrijk), lille3000: Fantastic 2012 (Frankrijk) en MONO 2012 (Centre Pompidou-Metz, Frankrijk, samen met Mudam, Luxemburg). Visual Arts Flanders 2012 is ervan overtuigd dat de hoge kwaliteitsstandaard van elk van de 5 evenementen die het vertegenwoordigt de professionele bezoeker en de cultuurtoerist zal overtuigen om halt te houden in Vlaanderen in het kader van een bezoek aan een van de kunstevenementen in de buurlanden.

Cluster-evenementen:

Beaufort04 is de vierde editie van de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee. Er werd een selectie gemaakt van hedendaagse kunstenaars uit de 27 lidstaten van de Europese Unie en hun werk zal getoond worden op verschillende locaties langs de Belgische kust.

De traditie van Chambres d’Amis (1986) en Over the Edges (2000) wordt verder gezet door TRACK in Gent dat 35 internationale kunstenaars uitnodigt om artistieke projecten te ontwikkelen binnen de specifieke context van zes wijken in de binnenstad. Interactie met de bewoners en de bezoekers ligt aan de grondslag van het traject.

Het Middelheimmuseum in Antwerpen zal een volledige metamorfose ondergaan in 2012 en dit zal gevierd worden met de opening van een halfopen paviljoen van Paul Robbrecht, een exclusieve tentoonstelling van Thomas Schütte en monumentale creaties door onder andere Ai Weiwei en Roman Signer.

Voor zijn negende editie strijkt Manifesta, de Europese Biënnale van Hedendaagse Kunst neer in Genk. Op de voormalige mijnsite van Waterschei zullen werken getoond worden van opkomende internationale kunstenaars. De focus zal liggen op problematieken zoals de sociale herpositionering van een post-industriële gemeenschap en de nieuwe mogelijkheden waarop met materieel en immaterieel cultureel erfgoed kan worden omgegaan.

Newtopia: de staat van de mensenrechten is de eerste grote internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst die de relatie tussen kunst en mensenrechten onderzoekt. Ongeveer 50 kunstenaars tonen gevarieerd beeldend werk op verschillende locaties in Mechelen zoals Kazerne Dossin. Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, Cultuurcentrum Mechelen, Stedelijk Musuem Hof van Busleyden en het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot.

De 5 steden waar de tentoonstellingen plaatsvinden zijn geografisch gelegen in de regio Vlaanderen, op niet meer dan een uur van Brussel en op bijna gelijke reistijd van de hedendaagse kunsttentoonstellingen in de buurlanden. Reizen naar en vanuit de verschillende regio’s kan heel gemakkelijk met het vliegtuig, de hoge snelheidstrein of de auto.

Het Visual Arts Flanders 2012 coördinatie centrum is een gezamenlijk initiatief van het Vlaams Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst (BAM), het agentschap Kunsten en Erfgoed en de 5 deelnemende instituten en organisaties. Het is de eerste keer dat hedendaagse kunstinstellingen de kans grijpen om hun internationale uitstraling en bereik samen te versterken en te gebruiken als hefboom. Het project wil niet enkel de specifieke communicatie-doelstellingen en vooropgestelde bezoekersaantallen per bestemming realiseren, maar streeft ook naar de creatie van nieuwe kennis- en werkmethodes voor de individuele organisaties en de kunstensector in Vlaanderen en bij uitbreiding Europa.

Data en prijzen
Beaufort04 – Belgische kust
31.03 ›› 30.09.2012 gratis
TRACK – Gent
12.05 ›› 16.09.2012 10 €
Middelheimmuseum 2012 – Antwerpen
vanaf 26.05.2012 gratis
Manifesta 9 – Genk
02.06 ›› 30.09.2012 10 €
Newtopia: de staat van de mensenrechten – Mechelen
01.09 ›› 10.12.2012 10 €

Internationale partners
lille3000: Fantastic 2012
London 2012 Festival, Finale of the Cultural Olympiad
MONO 2012

De Visual Arts Flanders 2012 website bevat alle nodige informatie om je reisplannen in daden om te zetten, inclusief verblijfs- en reisinformatie betreffende de deelnemende steden en regio’s, met een specifiek aanbod op maat van de evenementen, veelal aangepast aan de diverse thematieken.  Voor professionele bezoekers zal accreditatie beschikbaar zijn online; daarnaast zullen kortingen en specifieke voordelen worden aangeboden door de hierboven vermelde reispartners. www.visualartsflanders.be

Labels: , , , , , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...