29 november 2011

Mobistar koopt een 4g-licentie voor 20 miljoen euro

Mobistar kocht in het kader van een veiling de 4g-licentie in de 2,6 GHz-band voor een bedrag van 20,02 miljoen euro. De aankoop van deze licentie kadert in de algemene strategie van de operator om de nieuwe lte technologie (Long Term Evolution) in België uit te rollen; een proces dat al gestart werd in april 2010 . Dankzij deze strategie zal Mobistar tegemoet kunnen komen aan de enorme stijging van mobiel internet die de komende jaren verwacht wordt en tegelijk zijn investeringsniveau onder controle kunnen houden: met deze nieuwe licentie zal het netwerk van Mobistar in staat zijn een jaarlijkse stijging van het mobiel dataverkeer met 50 % te verwerken. In het kader van de veiling, georganiseerd door het BIPT op 28 november 2011, heeft Mobistar een 4g-licentie gekocht voor een bedrag van 20,02 miljoen euro. Deze licentie is 15 jaar geldig vanaf 1 juli 2012 en betreft een frequentieblok van 20 MHz duplex in de 2,6 GHz-band.

Met de aankoop van deze 4g-licentie blijft Mobistar investeren om zijn klanten de meest geavanceerde technologieën te bieden. De 4g-technologie (ook ‘lte’ of ‘Long Term Evolution’ genoemd) biedt de gebruiker veel snellere upload- en downloadsnelheden en een veel kortere reactiesnelheid, waardoor de klantenervaring aanzienlijk verbetert. De lte tests die Mobistar zowel in België als Luxemburg heeft gevoerd, leverden downloadsnelheden tot 100 megabits per seconde (Mbps) en uploadsnelheden tot 33 Mbps op. Die snelheden zijn ruim 10 keer hoger dan die van het huidige mobiele breedbandnetwerk. De reactietijd in 4g is ongeveer 20 milliseconden (ms), tegenover 100 ms in 3g vandaag.

“Met de aankoop van de 4g-licentie zet Mobistar zijn strategie voor de uitrol van supersnel mobiel breedbandinternet voort, die in april 2010 met de eerste lte tests is begonnen. Sinds september van dit jaar werd ook de upgrade van het hybride 2g/3g/4g-netwerk opgestart. Vandaag biedt Mobistar al mobiel breedbandinternet aan dankzij zijn 3g-netwerk met HSPA+. Dankzij de opening van het lte netwerk in de 1800 MHz- en 2,6 GHz banden zullen we de klantenervaring vanaf 2012 naar een ongekend niveau brengen. Deze investeringen zullen ons in staat stellen om de verwachte explosie van mobiele data op te vangen en om optimaal tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van onze klanten, die steeds vaker video’s bekijken via mobiel internet”, aldus Pascal Koster, Chief Technology Officer van Mobistar.

Mobistar is van plan om de komende jaren meer dan 100 miljoen euro te investeren in de roll-out van de lte technologie op zijn netwerk. Dankzij deze investeringen, inbegrepen in de aangekondigde investeringsniveaus, zal Mobistar tot in 2025 jaarlijks 50 % meer mobiel dataverkeer kunnen verwerken. Mobistar is dus meer dan ooit voorbereid om zijn klanten het beste netwerk te bieden voor zijn innovatieve producten en diensten.

Mobistar (EURONEXT BRUSSEL: MOBB) is één van de belangrijkste spelers op de Belgische en Luxemburgse telecommunicatiemarkt. Het bedrijf is actief op het vlak van mobiele en vaste telefonie, mobiel internet, adsl, tv en andere markten met een groot groeipotentieel. Mobistar ontwikkelt innovatieve producten en diensten voor zowel de residentiële als de professionele markt. Mobistar is genoteerd op de Beurs van Brussel en behoort tot de France Telecom groep.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...