14 juni 2011

Beroemd liefdesdrama in Kasteel Ooidonk

afficheR&J Een gerenommeerde opera in openlucht voorstellen brengt niet alleen melomanen in vervoering maar blijkt vooral een unieke gelegenheid voor het grote publiek om de magie van opera te ontdekken. En dit in zeer toegankelijke en drempelverlagende, en spectaculaire en originele omstandigheden. Het decor is niet vreemd aan dit succes: het Kasteel Ooidonk, een prachtig Renaissance kasteel met een strategische plaats aan de Leie. Franse tuinen, eeuwenoude eiken en lange lindelanen: een droomdecor voor een droomopera. Ook de organisator Idée Fixe vzw heeft ruimschoots zijn sporen verdiend. In 2010 woonden 36.000 toeschouwers de openluchtopera Carmen bij, voor de 22ste Muzikale Nacht telde men 16.000 liefhebbers. De 5e editie van Gospel for Life trekt nog eens 9.000 liefhebbers. Deze zomer is de eer aan ROMEO & JULIETTE. Tegen de achtergrond van ons prachtige erfgoed, volledig in openlucht en in een magisch spel van licht wordt dit onbetwiste meesterwerk de culturele hoogvlieger van de zomer.

In Verona wonen twee rivaliserende adellijke families: Montague en Capulet. Af en toe raken de familieleden slaags met elkaar, en de vorst van Verona heeft de graven al meermalen gewaarschuwd dat het afgelopen moet zijn. De graaf Paris dingt naar de hand van Julia, de 13 jarige dochter van Capulet. Capulet vindt dat ze nog te jong is om te trouwen, maar Paris dringt aan. Capulet organiseert die avond een feest en hij geeft zijn knecht opdracht de uitnodiging te brengen aan degenen die op een lijst staan. De knecht kan echter niet lezen en hij vraagt de eerste de beste voorbijganger om hulp. Die voorbijganger is Romeo Montague, en die helpt de knecht met de lijst van uitnodigingen. De knecht zegt dat Romeo, als hij niet van het huis Montague is, ook wel welkom zal zijn op het feest. Hoewel Romeo een Montague is, besluit hij toch naar het feest te gaan. Daar wordt zijn aandacht getrokken door de schone Julia, en Julia is ook onder de indruk van Romeo. Na het feest, laat in de avond, gaat Romeo de tuin van Capulet in, waar hij Julia bij het raam ziet staan. Ze verklaren elkaar hun liefde. Romeo gaat ‘s ochtends meteen naar zijn biechtvader Lawrence (Lorenzo) – hij wil vandaag nog met Julia trouwen. De min van Julia gaat op zoek naar Romeo. Ze vindt hem bij zijn vrienden Benvolio en Mercutio, die in een vrolijke bui zijn. De min zegt dat Julia moet trouwen met Paris, maar dat ze absoluut niet in Paris geïnteresseerd is. Romeo geeft de min een boodschap voor Julia: hij wil Julia die middag bij Lorenzo ontmoeten om met haar te trouwen. De min geeft Romeo’s boodschap aan Julia door en ‘s middags ontmoeten Romeo en Julia elkaar bij Lorenzo, die het huwelijk voltrekt.

Capulet en Paris spreken af dat het huwelijk tussen Paris en Julia over drie dagen zal plaatsvinden. Paris meldt dat aan Lorenzo. Dat is een probleem voor Lorenzo, want hij weet dat Julia al getrouwd is. Even later verschijnt Julia ook, en als Paris vertrokken is geeft Lorenzo haar een slaapmiddel, waardoor het zal lijken of ze dood is op de huwelijksdag. Inderdaad blijkt op de huwelijksdag dat Julia dood is. De feestelijkheden gaan niet door en Julia wordt opgebaard in de grafkelder van de familie Capulet. Lorenzo stuurt een boodschapper naar Romeo. Romeo koopt vergif voor zichzelf en reist naar Verona om afscheid van Julia te nemen. Zijn moeder sterft van verdriet. Bij de grafkelder komt hij Paris tegen, die ook afscheid wil nemen van Julia. Het bevalt Paris in het geheel niet dat Romeo daar is. Romeo raakt in gevecht met Paris en doodt hem. Paris vraagt hem, voordat hij sterft, om naast Julia gelegd te worden, en Romeo voldoet daaraan. Romeo kust de lippen van Julia en neemt het vergif in. Lorenzo verschijnt. Hij weet dat Julia ongeveer op dit moment zal ontwaken en is van plan Julia bij zich te houden tot Romeo haar komt halen. In de grafkelder, juist als Julia ontwaakt, ziet hij dat Romeo er al is, maar hij is dood en Paris ook. Als Julia ziet dat Romeo dood is, pakt ze een dolk en steekt die in haar hart. De vorst van Verona verschijnt, met Capulet en Montague, om vast te stellen wat er gebeurd is. Capulet en Montague besluiten dat het afgelopen moet zijn met de rivaliteit en sluiten vrede.

Kasteel Ooidonk op 8, 9 en 10 september 2011

INFO & TICKETS: 070 / 222 007 of www.070.be
Voorstelling start om 21u00


PRIJS
Individuele tickets: 25 – 30 – 35 €
VIP (parking, CD, plaid, programmaboek): 60 €


ANDERE DATA
Prinsbisschoppelijk Paleis Luik op 17, 18 en 19 augustus
Kasteel Cercle de Wallonie te Namen op 25 en 26 augustus
Kasteel Terhulpen van 31 augustus tot 3 september

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...