27 mei 2011

Oost-Vlaamse energiejagers realiseren energiebesparing van 6,8%

225 deelnemers uit 22 energiegroepen gingen dit jaar samen met de Provincie Oost-Vlaanderen en de Bond Beter Leefmilieu de uitdaging aan en bespaarden op vier maanden tijd samen maar liefst 6,8 % energie. Gemiddeld werd er in Vlaanderen een besparing gerealiseerd van 8,65 %. En dat via eenvoudige maatregelen en zonder comfortverlies. De deelnemers bespaarden samen 6,8% energie, goed voor 134 944 bespaarde kg CO2. Zuinige wijken waren er in overvloed, met op kop het OCMW van Lochristi (-23,84%), de groep Woonpunt van Dendermonde (-16,80%) en de groep Econaz uit Nazaret (-13,72%). 18 van de 22 groepen bespaarden energie waarvan 9 groepen meer dan 10 % bespaarden in vier maanden tijd. Alle deelnemers ontvingen als beloning een gratis cradle-to-cradle badjas.

Dit jaar was het eerste jaar waarbij de campagne zich uitsluitend richtte tot OCMW's, huisvestingsmaatschappijen, welzijnsorganisaties, verenigingen waar armen het woord nemen en verenigingen uit de sociale arbeidszorg. Elke groep deelnemers kreeg persoonlijke begeleiding van een energiemeester, opgeleid door de Provincie. De groepen – de zogenaamde Energiegroepen – noteerden vier maanden lang de meterstanden van gas en elektriciteit en probeerden energie te sparen. Zo zagen ze hun verbruik dalen door spaarlampen en spaardouchekoppen te gebruiken, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten. Of door te koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig te ontdooien en standby verbruik te vermijden. Hun comfort ging hierdoor niet achteruit.

Gelijklopend met de Energiejacht voor Oost-Vlaamse inwoners, liep de Energiejacht voor provinciale scholen. Ook hier zijn goede resultaten geboekt: 5 van de 9 scholen realiseerden een besparing waarvan 3 scholen meer dan 10% wisten te besparen. Hiervoor krijgen de 3 scholen dan ook een beloning, namelijk Accor cheques ter waarde van 1 000 EUR voor de eerste plaats, 850 EUR voor de tweede plaats en 650 EUR voor de derde plaats.

Eerste plaats: PTI Zottegem met een besparing van 28,33%
Het PTI Zottegem verving enkele beglazing door dubbele beglazing. Naast deze zwaar doorwegende maatregel werden ook de thermostatische radiatorkranen begrensd en werden er bewegingsmelders geplaatst voor de verlichting in de kelders. Ook de leerlingen droegen hun steentje bij via Milieuzorg Op School.

Tweede plaats: PCVO Waas en Durme (afdeling Koevliet) met een besparing van 17,09%
In het Provinciaal Centrum voor Volwassen Onderwijs werden eveneens bewegingssensoren geplaatst voor de verlichting in de kelder. Daarnaast werden diepvriezers vervangen en werd er een onderzoek uitgevoerd naar sluipverbruik in de gebouwen.

Derde plaats: PIVA Oudenaarde met een besparing van 13,54%.
In het PIVA Oudenaarde werd vooral gefocust op het correct afstellen en opvolgen van de regeling van de verwarmingsinstallatie. Daarnaast werd de aandacht gevestigd op het gebruik van pc's.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...