5 april 2011

UGent uit bezorgdheid om haar eredoctor Ai Weiwei

De Universiteit Gent is zeer bezorgd over het lot van de heer Ai Weiwei, doctor honoris causa van de UGent (2010). De artiest en mensenrechtenactivist werd meer dan twee dagen geleden in de Chinese Volksrepubliek opgepakt door de grenspolitie. Sindsdien werd over hem geen informatie meer vrijgegeven. Hij werd vroeger al opgepakt, stond onder huisarrest en werd zwaar toegetakeld door onbekenden. De Universiteit Gent drukt haar bezorgdheid uit en vraagt de Chinese autoriteiten om informatie over de huidige situatie van dr. h.c. Ai Weiwei. Ze hoopt dat hij spoedig wordt vrijgelaten zodat hij zijn normale werkzaamheden kan hervatten. Ook het Europees Parlement, dat deze week in plenaire vergadering bijeen is, heeft in allerijl een debat over de opgepakte Chinese kunstenaar Ai Weiwei aan zijn agenda toegevoegd. Er gaan stemmen op om de mensenrechtendialoog tussen de Europese Unie en China op te schorten. Ai Weiwei is vooral bekend als medeontwerper van het Vogelneststadion in Peking, maar is ook een uitgesproken criticus van het regime. De kopstukken van de communistische partij kwalificeert hij als gangsters.

Afgelopen zondag werd Ai Weiwei opgepakt op de luchthaven van de Chinese hoofdstad. Een reden werd niet opgegeven. Ondanks groeiende internationale kritiek onthoudt zowel de lokale politie van Peking als het ministerie van Buitenlandse Zaken zich nog steeds van alle commentaar. De houding van de Chinese autoriteiten trekt ook de aandacht van het Europees Parlement. De liberaal Edward McMillan-Scott vindt dat de eind jaren negentig opgestarte mensenrechtendialoog met China opgeschort moet worden. McMillan-Scott: "De autoriteiten hebben tientallen van China's meest prominente activisten, van advocaten over verdedigers van mensenrechten tot bloggers, opgeslten, gearresteerd of doen verdwijnen". Eerder zei Amnesty International dat de arrestatie van Ai Weiwei het voorlopige orgelpunt is van de genadeloze onderdrukking van elke Chinese dissidente stem, uit angst voor een volksopstand geïnspireerd door de gebeurtenissen in de Arabische wereld.

NRC correspondent Oscar Garschagen (Shanghai) formuleert het zo: “De arrestatie van Ai Weiwei zat eraan te komen. Er worden op het ogenblik veel dissidenten opgepakt. Met name advocaten, schrijvers en bloggers die politieke hervormingen willen. De Chinese regering is erg nerveus naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Arabische wereld en wil voorkomen dat de roep om vrijheid overslaat naar China. Eén vonk kan tot een prairiebrand leiden. Daarom kunnen dissidenten rekenen op extra aandacht. Sommigen krijgen een waarschuwing, anderen een uitnodiging voor een kopje thee op het politiebureau”.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...