1 april 2011

Camelia festival in provinciaal domein Het Leen in Eeklo

Het provinciaal domein Het Leen in Eeklo bouwt de collectie van zijn arboretum uit rond een aantal troeven. Eén van die troeven is het geslacht Camelia. De verzameling van het arboretum telt ondertussen bijna 600 verschillende soorten en variëteiten van dit plantengeslacht. Hierdoor bezit het provinciaal domein Het Leen waarschijnlijk de grootste openluchtcollectie van de Benelux. Om dit boeiende plantengeslacht nog meer in de kijker te plaatsen wordt op zaterdag 9 en zondag 10 april 2011 het eerste Belgische Camelliafestival georganiseerd. Hiervoor is intensief samengewerkt met de Benelux-afdeling van de International Camellia Society.

Programma

• Doorlopende tentoonstelling (zaterdag 9 en zondag 10 april, 10 tot 16 uur)
In de binnentuin van het arboretum kan men enkele bijzondere camelliastruiken bewonderen. In het onthaalpaviljoen kan men kennisnemen van kunstige lithografieën die in de 19de eeuw dienden als illustratie van plantencatalogi. Het geheel wordt opgesmukt door enkele sfeervolle bloemstukken met Camelia.

• Doorlopende zoektocht (zaterdag 9 en zondag 10 april, 10 tot 16 uur)
Wie tijdens een bezoek aan de tentoonstelling en de collectie de vragen op het antwoordformulier beantwoordt, krijgt een mooi aandenken.

• Bloemenwedstrijd (zaterdag 9 april, prijsuitreiking om 16 uur)
De leden van de International Camellia Society kunnen met een zelfgekweekte bloem deelnemen aan een bloemenwedstrijd. Een deskundige jury bepaalt de winnaar. De deelnemende bloemen kunnen tussen 10 en 16 uur door iedereen bewonderd worden.

• Bezoek aan de collectie (zaterdag 9 en zondag 10 april om 14, 15 en 16 uur)
Een bezoek aan de uitgebreide camellia collectie van provinciaal domein Het Leen mét gids, kan zowel op zaterdag als zondag. Deze wandelingen starten om 14, 15 en 16 uur.

• Demonstratie bloemschikken (zaterdag 9 april, 10 tot 12 uur)
De vereniging IKEBANA maakt met de bloemen van de Camellia prachtige werkjes.

• Lezing over thee met proeverij (zondag 10 april, 9.30 tot 12 uur)
De Camellia sinensis is een theeplant. Rond deze plant en de thee die eruit voortkomt zijn tal van legendes, gebruiken en rituelen ontstaan. Tijdens deze lezing komen geïnteresseerde bezoekers er alles over te weten en kunnen ze kennismaken met de smaken van verschillende theeën. Voor deze lezing is het aantal plaatsen beperkt. Vooraf inschrijven is dan ook noodzakelijk.

• Demonstratie rond onderhoud van de Camelia (zondag 10 april, 14 tot 16 uur)
Tijdens deze demonstratie krijgt men heel wat tips over de verzorging van Camelia; voor wie graag een Camelia in zijn tuin wil of wie al een Camelia heeft en wil weten hoe die best verzorgd wordt.

Alle activiteiten zijn gratis, voor de lezing met proeverij over de theeplant wordt gevraagd om vooraf in te schrijven. Inschrijven kan bij het provinciaal domein Het Leen op onderstaand adres. Lees ook: De Camelia: de eerste industriële plant.

Inlichtingen:

Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo
Contactpersoon: Frank Schautteet, tel. 09 376 74 74
het.leen@oost-vlaanderen.be

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...