26 april 2011

Programma Boomtown prikkelt de nieuwsgierigheid

Intergalactic Lovers, Frankie & the Heartstrings (V.K.), Herman Dune (S.E.), Architecture in Helsinki (AUS.), True Bypass, Yuko en Steak nr. 8, dat zijn de nieuwe namen die Boomtown aan zijn affiche toevoegt. Vanaf dinsdag 19 juli vallen er 5 dagen lang, verspreid over 5 podia, meer dan 50 (inter)nationale bands te ontdekken!

Ster van het uit Sunderland afkomstige Frankie & The Heartstrings is zanger Frankie Francis. Hij heeft een stem die soms duizelingwekkende hoogtes bereikt en nooit verveelt. Samen met de vier andere bandleden maakt hij vrolijke maar onconventionele gitaarpop die moeiteloos boven het niveau uitstijgt van soortgelijke Britse bands. Met hun prima debuut 'Hunger', dat begin dit jaar uitkwam, lijken ze hun live-status ook op cd te bevestigen.

Herman Dune is het boeiende en tegelijk ietwat bizarre Zweedse antifolk-project van David-Ivar Herman Düne (gitaar en zang) en Néman Herman Düne (drums en soms achtergrondzang), twee muzikale veelvraten die naast een resem solo projecten, ook actief zijn in bands als Kungen, Ben Haschish, Ben Dope, John Trawlings, Fountain Boats, Satan's Fingers en Fast Ganz , en meespeelden op platen van goed volk als Julie Doiron (ex-Eric's Trip) en Kimya Dawson (ex-Moldy Peaches). Sinds hun ontstaat in 1999 brachten ze al een tiental uitstekende platen uit en lijken ze, net als Dylan, op een never-ending-tour.

Het Australische indie- of tweepop-gezelschap Architecture in Helsinki grossiert in een arsenaal aan stijlen. Ze bedienen zich zowel van analoge synths en state of the art samplers, als van de tuba, de klarinet of het klokkenspel. Begin 2011 brachten ze 'Moment Bends' uit, een plaat waar ze twee jaar aan werkten en die de muziekpers meteen polariseerde. Het ene kamp vond de plaat lichtjes geniaal, het andere vond er helemaal niets aan. Misschien is het dat net wat Architecture in Helsinki zo interessant maakt en waarom ze op Boomtown thuishoren.

Intergalactic Lovers is zonder twijfel dé Belgische band van het moment. Dat bewijst hun voorlopige erelijst: op één in de Hotlist van StuBru, voor de derde week op rij op één in De Afrekening, eveneens op één in de Vox-lijst van Radio 1 en zeer hoog genoteerd in de Ultratop. De band is de muzikale speeltuin van Lara Chedraoui (zang), Brendan Corbey (drums), Maarten Huygens (gitaar) en Raf De Mey (bas). De band brengt een mix van melodieuze, soms intieme, dan weer avontuurlijke rockmuziek met de unieke en bezwerende stem van zangeres Lara als bindweefsel. En wat lezen we over de band in Humo (ons favoriete weekblad): "Een groep die in verstilde klasse grossiert en een sound heeft die een afgebladderd woord als 'tijdloos' weer opblinkt".

True Bypass is het geesteskind van Chantal Acda, een Belgische zangeres met Nederlandse roots, en van de Schotse gitarist Craig Ward (ex-dEUS, ex-Kiss My Jazz, ex-The Love Substitudes). Beide artiesten ontmoetten elkaar op een vlucht naar Glasgow, voelden elkaar intuïtief aan en gingen samen muziek maken die intussen haar weg vond naar een titelloze eerste langspeler, een plaat vol wondermooie, kwetsbare en troostende indiefolk; een balsem voor de ziel.

Yuko is een Gents-Brussels kwartet dat droompop maakt die geurt naar onopgemaakte bedden, oogt als koffievlekken op een zongebleekt tafellaken en klinkt als de soundtrack bij lange ritten langs Vlaamse steenwegen op een warme septemberavond. Met zijn veelgelaagde, subtiele mix van folk, elektronica en postrock is Yuko een zielsverwant van bands als mum, postal service, go find, notwist, sigur ros en radiohead.

De mannen van Steak nr. 8 tappen uiteraard uit een heel ander vaatje. Met hun muzikale mengeling van postrock en sludgemetal wonnen ze in 2008 overtuigend Humo's Rock Rally, wat hen o.a. een plek op Graspop Metal Meeting en Polsslag opleverde. In maart van dit jaar brachten ze 'All is Chaos' uit, hun tweede langspeler. In Humo lezen we daarover: "Ons hoefde Steak Number Eight zoals gezegd al lang niet meer van hun kunnen te overtuigen, maar als u nog wél argumenten behoefde: 'All Is Chaos' is er alvast één."

5 dagen lang op 5 podia

Boomtown, het enige pop- en rockfestival binnen de marge van de Gentse Feesten, was vorig jaar een groot succes. Het boeiende ontdekkingsprogramma lokte elke dag zo'n 7000 festivalgangers. De formule met 3 gratis buitenpodia op het Kouterplein en 2 betalende binnenpodia in de Handelsbeurs, sloeg onmiddellijk aan.

Ook dit jaar zal Boomtown 5 dagen lang – van dinsdag 19 t/m zaterdag 23 juli – tegelijk in- en outdoor concerten organiseren. De 3 buitenpodia op de Kouter blijven voorbehouden voor nationale en internationale bands die kwaliteit weten te verzoenen met een grote publieke aantrekkingskracht. De twee binnenpodia in de Handelsbeurs worden dan weer gereserveerd voor gespecialiseerde genres en niche-acts uit binnen- en buitenland. De concertzaal komt daarbij in het teken te staan van pop-, rock- of alternatieve muziek die beter tot haar recht komt in een intimistische omgeving, terwijl een kleiner binnenpodium wordt gereserveerd voor akoestische en solo-acts. Alle buitenconcerten zijn gratis. De binnenconcerten zijn net als vorig jaar betalend.

Met deze formule gaat Boomtown verder op de ingeslagen weg. Uit het succes van editie 2010 bleek al dat er op de feesten duidelijk nood is aan een degelijk pop- en rockfestival voor de echte muziekliefhebber, waar er ook plaats is voor alternatieve genres en nichemuziek. Bovendien kan Boomtown nu nog meer diversifiëren binnen het muzikale aanbod en ook ruimte geven aan minder evidente muzikale acts, waardoor het festival opnieuw een echt ontdekkingsfestival wordt.

Om haar intenties nog wat kracht bij te zetten besliste organisator vzw Oude Beestenmarkt om opnieuw samen te werken met Muziekclub Democrazy en Handelsbeurs Concertzaal, twee belangrijke spelers uit de Gentse muziekscene. De komende dagen en weken zullen verschillende Boomtown teams de straten van Gent onveilig maken en de fietsen voorzien van unieke Boomtown zadelhoesjes. Wie er eentje wil kan dus beter zijn fiets duidelijk zichtbaar in het straatbeeld plaatsen. Wordt vervolgd! Link: http://www.boomtownlive.be/

Werden eerder aangekondigd
Avi Buffalo (V.S.)
The Phoenix Foundation (N.Z.)
Deerhoof (V.S.)
Marble Sounds
A Brand
An Pierlé & White Velvet
Amatorski

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...