9 maart 2011

UGent-studenten organiseren benefiet voor duurzaam project in Nepal

isbells4nepalVijf studenten van de UGent organiseren op vrijdag 11 maart een benefietconcert ten voordele van een eigen project in Nepal. Met de opbrengst zullen twee ingenieursstudenten in een bergdorp een waterdistributiesysteem bouwen. Tijdens hun verblijf in Ratankot, een afgelegen bergdorp in Nepal, werden de studenten geconfronteerd met het gebrek aan drinkbaar water, waardoor de lokale bevolking ziek wordt. Gedurende het regenseizoen, dat 6 maanden duurt, is het dorp enkel te voet te bereiken via een hangbrug. De studenten besloten om actie te ondernemen en gingen aankloppen bij hun alma mater. Met de steun van rector Paul Van Cauwenberge zochten ze expertise bij het laboratorium voor Hydraulica van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. In juli 2011 gaan twee ingenieursstudenten met hen mee naar Ratankot om er een waterdistributiesysteem te installeren. Om dit project ook financieel rond te krijgen organiseren de initiatiefnemers op vrijdag 11 maart een concert in de Aula.

De studenten zijn zich bewust van de vele valkuilen waardoor een dergelijk project kan mislukken. Een gebrek aan coördinatie en overleg met de lokale bevolking zijn maar enkele voorbeelden. Het idee achter dit project is om van één dorp een voorbeelddorp te maken, waar de lokale bevolking van een hogere levensstandaard kan genieten. In Nepal ontvluchten jongeren massaal hun dorpen in de hoop het in de steden beter te hebben. De studenten willen de oorzaak van deze vlucht aanpakken door de dorpen aantrekkelijker te maken en volgen daarbij elke stap van het project nauwgezet op. De studenten zijn met hun benefiet niet aan hun proefstuk toe. Hun project kwam tot stand door een toevallige ontmoeting met Geshe Pema Dorjee La, een zeer gerespecteerd Boeddhistische monnik die zijn volledige levensenergie toewijdt aan het helpen van zieke en arme mensen. Hij vroeg de studenten, van wie enkelen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen studeerden, om in zijn klooster en in een bergdorp sportlessen te geven.

De studenten verzamelden vorig jaar door allerlei acties 25.000 euro en vertrokken naar Nepal. Ze gaven er les maar bouwden ook een serre, plantten 2.000 bomen, kochten maïspellers en sportmateriaal,… Maar daar blijft het dus niet bij; momenteel zetten ze hun schouders onder een nieuw deelproject. Een van de studenten had in november 2010 een audiëntie met de Dalai Lama, die de groep bedankte voor wat ze voor de Boeddhistische gemeenschap in Nepal gedaan hebben.

Praktisch: Vrijdag 11 maart 2011 om 20u in de Aula, Voldersstraat 9, 9000 Gent.
Programma: Citizen Jane, Isbells en The Black Men
Tickets: Acco Sint-Pietersnieuwstraat 105, 9000 Gent.
Website: http://www.support4nepal.be/

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...