9 maart 2011

Een thuis voor een beeld 2011.


Radio 2 Oost-Vlaanderen en het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen organiseren dit jaar de zeventiende editie van de wedstrijd Een thuis voor een beeld. De wedstrijd begon in 1995 als een eenmalig initiatief van IMEWO Meetjesland. Maar in 1996 nam de provincie de fakkel over op vraag van Radio 2. De wedstrijd wil alle Oost-Vlaamse gemeenten de kans geven een waardevol beeld van een hedendaagse kunstenaar een thuis te geven. Het provinciebestuur schenkt daarom jaarlijks een kunstwerk aan de Oost-Vlaamse gemeente die de mooiste site kan voordragen. Dit jaar wordt het een beeld van Stief Desmet, Monument for the Zoological Society of.. . Het beeld bestaat uit een sokkel die kan fungeren als zitplaats waarop vier gecoupeerde bronzen tuinsculpturen worden gemonteerd. Radio 2 Oost- Vlaanderen volgt de hele wedstrijd op de voet in de regionale programma’s en bezoekt de drie finalisten.

Dit jaar koos de provincie Oost-Vlaanderen voor het beeld ‘Monument for the Zoological Society of... (naam van de winnende gemeente)’ van kunstenaar Stief Desmet. Het beeld bestaat uit een sokkel die vier bronzen sculpturen draagt. De sokkel fungeert ook als zitbank en zal uit beton of baksteen gemaakt worden, afhankelijk van de site waar het beeld komt. De bronzen beelden stellen wilde dieren voor: herten, arenden, leeuwen. Ze zijn hun habitat ontvlucht om elkaar te ontmoeten op een meetingpoint. Bedoeling is dat het beeld ook een ontmoetingsplaats wordt voor de inwoners van de gemeente. De kandidaat-gemeenten gaan zelf op zoek naar de beste en meest geschikte site voor het beeld en moeten hun keuze zelf met ijzersterke argumenten motiveren en verdedigen. De beoordeling van de voorgestelde sites gebeurt door een professionele jury, en dat in twee rondes. Er worden telkens 100 punten verdeeld: 70 punten voor de site en 30 punten voor de radio uitzending. De inschrijving gebeurt door het gemeentebestuur, maar suggesties en tips van de inwoners en van verenigingen zijn altijd welkom. Inschrijven kan tot en met 30 april 2011. Alle info voor deelname is te vinden op de websites van de provincie Oost-Vlaanderen en van Radio 2.

De drie finalisten krijgen de gelegenheid om tijdens een rechtstreekse radio-uitzending de geselecteerde site te presenteren en te verdedigen. Vertegenwoordigers van de gemeente, bijgestaan door hun supporters, mogen vertellen waarom het beeld precies op die plaats moet komen en nergens anders. Deze middaguitzendingen vinden plaats op 21, 22 en 23 juni tijdens Middagpost, telkens van 12.00 tot 13.00 uur, live van op de geselecteerde sites. De uiteindelijke beslissing valt in een live uitzending op 24 juni 2011, tijdens Middagpost van 12.00 tot 13.00 uur.

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...