13 maart 2011

Lousbergspark is bijna af

Lousbergspark 05 Het geduld van de buurtbewoners van de Gentse wijk Heirnis wordt beloond: nog enkele maanden en het Lousbergspark is er, eindelijk. Het Lousbergspark is de braakliggende ruimte achter de gebouwen van het complex Het Volk dat tot aan de Tarbotstraat en de Karperstraat doorloopt. De buurtbewoners verenigden zich destijds in ‘Het park van Ooit’ om actie te voeren voor het beloofde echte park. De naam Lousbergs verwijst naar het oude Lousbergstehuis, de Lousbergskaai (die uitgroeide tot een volwaardig alternatief voor de Coupure) en de naam van een oud geslacht van Gentse textielbaronnen. Het wordt een gevarieerd en avontuurlijk park met knipogen naar de tijd van toen en een verrassend duinenlandschap. Als kers op de taart krijgt het park het fantasierijke speellandschap ‘Bubble Bloe’.

Schepen Tom Balthazar: Het idee voor het Lousbergspark is ontstaan bij de verhuizing van het bejaardentehuis aan de Ferdinand Lousbergskaai naar Ledeberg. Toen kort nadien ook de aanpalende drukkerij ‘Het Volk’ verhuisde, is er beslist om een zone van 1,14 ha van het binnengebied in te richten als park voor de buurt”. Het park ligt ingesloten door bebouwing, maar er zijn verschillende onderdoorgangen in de omliggende straten. Die geven toegang tot het park en het nieuwe buurt- en jongerencentrum. Dat de aanlag van het park zo lang aansleepte komt door een aantal problemen, zoals de aanwezigheid van een enorma betonplaat in de ondergrond. Schepen Balthazar: “die discussie hadden we wellicht gewonnen, maar een rechtszaak zou te lang aanslepen. Daarom kozen we voor droge gracht om de afvoer te regelen. Hier kan het water een tijdlang stilstaan en langzaam in de bodem dringen”.

Jong en oud gaven hun ideeën voor het park. Zij kozen voor avontuurlijke speelzones en voor gezellige rustige plekken. Het avontuurlijke spelen zal vooral mogelijk zijn op de duinen in het noordelijke gedeelte. Het zuidelijke gedeelte krijgt een huiskamersfeer met fauteuils, comfortabele banken en wanden met bloemenmotieven. Hier krijgen ook kleine kinderen een speelplek. In het midden van het park komt een lange picknicktafel. Binnen de galerij van het vroegere Lousbergstehuis wordt de boomgaard hersteld. Die bevat een unieke verzameling van oude perenrassen. Het Lousbergspark wordt erg kleurrijk. Daar zullen vlinderstruiken, brem, rozen, hibiscusstruiken, bloesemende bomen en wilde bloemen voor zorgen. Elk jaar opnieuw zullen krokussen de lente aankondigen. Op het terrein is er de laatste jaren al veel veranderd. Gebouwen zijn gesloopt, er zijn tuinuitbreidingen gerealiseerd en de achterzijde van het oude Lousbergscomplex is verbouwd. Momenteel wordt nog gewerkt aan de afwerking van de parkwanden en zijn de woningen boven de parktoegangen in verbouwing. Zodra de parkinrichting achter de rug is, worden de nieuwe tuintjes langs de Karperstraat te koop aangeboden aan de aanpalende bewoners.

In het Lousbergspark komt er een uitdagend en vernieuwend speelconcept. Het speellandschap ‘Bubble Bloe’ staat volop in het teken van klassieke speelwaardes zoals schommelen, glijden, zandspelen, klauteren en klimmen. Die worden gecombineerd met een creatief en vrolijk ‘retro-bloesem-design’. Aan de zijde van het nieuwe buurt- en jongerencentrum komt er een vogelnestschommel en een zandbak met leuke spelelementen voor de kleinsten. Van daar leidt het dieper het park in met een avontuurlijk en uitdagend speelparcours door de zandduinen. Er gaat ook aandacht naar kinderen met een handicap waarbij de populaire vogelnestschommel toegankelijk is gemaakt via een aangepaste ondergrond.  De kostprijs voor de inrichting van het park bedraagt  400.000 euro. De Vlaamse Gemeenschap, Agentschap voor Natuur en Bos kent 160.000 euro subsidies toe. Het idee voor het Lousbergspark kreeg vorm in de beleidsnota Stadsontwikkeling 2007-2012, waar het Lousbergspark als een nieuw te ontwikkelen stadspark beschreven werd. Tegen de zomer van 2011 zal het park opengesteld worden voor het publiek.

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...