21 maart 2011

Amnesty Leerstoel gaat naar zuster Jeanne Devos

De Amnesty International Leerstoel, die wordt ingericht door de Universiteit Gent, wordt jaarlijks toegekend aan iemand die een bijzondere bijdrage levert in het domein van de mensenrechten. Dit jaar gaat de Amnesty Leerstoel naar zuster Jeanne Devos voor haar unieke inzet tegen armoede en uitbuiting in India. De officiële uitreiking vindt plaats op 30 maart in de Gentse Vooruit. Zuster Jeanne Devos vertrok in 1963 als missiezuster naar India. Vanuit haar verontwaardiging over het tragische lot van het Indiaas huispersoneel, richtte ze 25 jaar geleden de Nationale Beweging voor Huispersoneel op.

In India werken meer dan 90 miljoen mensen als huispersoneel, vooral vrouwen en kinderen. Huisarbeid is voor hen vaak de enige manier om te overleven. Maar op nationaal niveau wordt huisarbeid nog steeds niet wettelijk erkend. In de praktijk zijn huisarbeidsters dan ook overgeleverd aan de willekeur van hun werkgever en vaak komen ze terecht in een situatie van moderne slavernij. De Nationale Beweging verenigt huisarbeidsters en geeft ze een stem, kennis, middelen, maar vooral het zelfvertrouwen om zelf uit hun armoedige situatie te ontsnappen. Zuster Devos leert hen geld beheren, onderhandelen met werkgevers, zich organiseren en met problemen naar buiten komen. Het is een organisatie van huispersoneel vóór huispersoneel. Vandaag telt ze al meer dan twee miljoen leden. Het succes van de beweging is een toonbeeld van waar mensen toe in staat zijn als ze hun krachten bundelen en samen respect voor hun rechten afdwingen.

Het onderwerp van de Leerstoel past dit jaar binnen de Demand Dignity campagne van Amnesty International. Deze campagne wil mensenrechtenschendingen bestrijden die mensen arm maken en arm houden. Zuster Jeanne Devos is een inspiratiebron in deze strijd.

Studentenlezingen

Dinsdag 29 maart, 18.15u – 19.15u: “Waardig werk voor vrouwen en meisjes: een verhaal van emancipatie”. Auditorium NB I, Universiteitsstraat 4, Gent
Woensdag 30 maart, 11.30u – 12.30u: “Millenniumdoelstellingen: Armoedebestrijding door waardig werk”. Auditorium NB III, Universiteitsstraat 4, Gent

Uitreiking Leerstoel en publiekslezing

Woensdag 30 maart om 20 uur, Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent
Plechtige uitreiking van de Amnesty International Leerstoel 2010-2011 door rector Paul Van Cauwenberge en Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
Publiekslezing door zuster Jeanne Devos: "De kracht van een beweging als uitweg uit de armoede".
Vraag- en antwoordsessie met moderator Katrien Vanderschoot, journalist VRT-nieuws.
Toegang is gratis.

Labels: , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...