18 maart 2011

Literaire Lente gaat op tournee

LL2011 AfficheDe Literaire Lente is de jaarlijkse barometer van de literaire voorjaarsoogst. Naast grote namen als Claudel, Murakami of Veronesi kunnen lezers kennismaken met de nieuwe generatie Vlaamse romanschrijvers. Elf auteurs van nagelnieuwe lenteromans gaan in april op pad door Vlaanderen. Boekenliefhebbers kunnen zo van dichtbij kennismaken met de auteurs die deze lente het mooie weer maken. Van Brugge tot Brussel en van Genk tot Gent komen de Literaire Lenteauteurs hun nieuwe boeken voorstellen. Er is keuze uit 25 programmapunten met in totaal 28 auteurs op 14 locaties. Geniet van gezellige literaire ontmoetingen en spitse interviews tijdens een literair aperitief, de Literaire Lente loslippig, de Literaire Loketten, Uitgelezen, en zo veel meer. De meeste programma's zijn gratis toegankelijk.

Op 1 april geven twee prominente auteurs de kick-off van de Literaire Lentetournee: Philippe Claudel in de Vooruit in Gent en Jeroen Brouwers in boekhandel De Zondvloed in Mechelen. De dagen en weken nadien geven ook Annelies Beck, Steven Crombez, Johan de Boose, Geert De Kockere, Kristien Hemmerechts, Herman Koch, David Nolens, Rafik Schami en Chika Unigwe acte de présence bij boekhandels en op andere literatuurminnende locaties in Vlaanderen. Op vrijdag 1 april brengt De Standaard der Letteren een speciale bijlage over de Literaire Lente en het programma van de Literaire Lentetournee bij de boekhandel. De bijlage bevat kortingsbonnen van 3 euro voor ieder van de 30 titels. De bonnen kunnen worden ingeruild bij meer dan 200 deelnemende boekhandels.

Op 1 april is het ook de Internationale Dag van het Eetbare Boek. Daarom laat de Literaire Lente de nieuwste boeken letterlijk op je tong smelten. Proef tijdens de auteurstournee in de boekhandel de tongstrelende chocolade creaties van chocolatier Sweertvaegher! Het Festival van het Eetbare Boek wordt sinds 2000 jaarlijks rond 1 april wereldwijd gevierd overal ter wereld worden eetbare boeken gecreëerd, getoond en gegeten, en er worden tal van evenementen rond georganiseerd. Het festival viert de ‘inname’ van cultuur en is een manier om een boek concreet te delen. 1 april is bovendien de perfecte dag om woorden te eten en ermee te spelen. De concrete aanleiding van het festival is de verjaardag – op 1 april – van de Franse gastronoom Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826), beroemd om zijn boek Physiologie du goût, een geestige meditatie over voedsel (“Zeg me wat je eet, en ik zal je vertellen wie je bent"). Meer info: http://www.books2eat.com/.

Elf Literaire Lenteboeken verschijnen dit jaar ook als e-boek. Op www.e-boek.org wordt een speciale actiepagina aangemaakt waar je de e-boeken kunt downloaden. De Literaire Lentekorting is dan al verrekend in de prijs. De elf e-titels zijn:
_ Mirko Bonné, Hoe wij verdwijnen
_ Philippe Claudel, Het onderzoek
_ Joshua Ferris, De naamlozen
_ Margaux Fragoso, Tijger, tijger
_ Kluun, Haantjes
_ Herman Koch, Zomerhuis met zwembad
_ Patrick Modiano, De horizon
_ Haruki Murakami, 1q84, Boek drie
_ Chika Unigwe, Nachtdanser
_ Sandro Veronesi, XY
_ Joost Zwagerman, Duel.

Ben je na het uitpluizen van de speciale Standaard der Letteren nog niet zeker welke romans voor jou geknipt zijn? Voor het eerst zijn de eerste bladzijden van iedere roman beschikbaar op http://www.boek.be/actie/literaire-lente-2011 - klik onderaan de pagina op het boek van je keuze en download de eerste bladzijden. Bovendien vind je op www.boek.be de komende weken de persoonlijke Literaire Lentetips van verschillende boekhandelaren. De boekhandelaar is immers bij uitstek je raadsman in de boekhandel. De Literaire Lente is een initiatief van Boek.be, in samenwerking met Radio 1, De Standaard, Cobra en Sweertvaegher.

Guido Van Peeterssen

Labels: , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...