18 maart 2011

Gentse Halfvastenfoor start op 26 maart

foor10Drie weken lang, van zaterdag 26 maart tot en met zondag 17 april is de Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein opnieuw het mekka voor adrenalinezoekers, smulpapen en gezinnen op uitstap. De kermis telt dit jaar in totaal 107 attracties. De XXL, de grote versie van de vroegere Xtreme komt voor de eerste keer naar Gent. Ook de spectaculaire attracties Polyp, Stratosphère en Roller Coaster zijn opnieuw van de partij. Uiteraard zijn de visspelletjes, schietkramen en snoepkramen er ook nog altijd. Blikvangers is de XXL. Deze attractie slingert en draait waaghalzen rond aan honderd kilometer per uur op vijftig meter hoogte. Eenmaal met de voeten terug op de grond ontdekt de bezoeker nog 106 andere attracties. Dit jaar is er opnieuw goed nieuws voor de studenten. Op donderdag 7 april 2011 kunnen zij genieten van een speciale korting. En voor het derde jaar op rij krijgen studenten korting op de Studentendag op donderdag 7 april 2011. Een studentenkaart geeft op die dag recht op minimaal 30 procent korting. Iedereen kan op de laatste zondag op 17 april 2011 tegen verlaagde prijzen naar de foor komen.

De openingsplechtigheid van de Halfvastenfoor vindt plaats op zaterdag 26 maart 2011 om 17 uur. Na de officiële opening door schepen Mathias De Clercq, wordt de kermis ingeluid met een rondgang van leden van de gemeenteraad in het aangename gezelschap van Miss België Justine Jonckheere, de Belleman en de Studentenfanfare Ghendt. Ook dit jaar loopt er een samenwerking met Radio 2 en is er een wedstrijd voor de luisteraars van die zender. Twintig gezinnen kunnen een vip-ontvangst en waardebonnen van 120 euro voor attracties winnen. Er worden fietsenstallingen voorzien rond het foorterrein. De foor is eveneens gemakkelijk bereikbaar met bussen van De Lijn 5, 42 en 44. Ook parkeren kan de pret niet bederven. De parking op het Sint-Pietersplein blijft de klok rond bereikbaar en kost slechts 2,5 euro per dag.

De Halfvastenfoor heeft in elk geval een lange geschiedenis achter de rug. De eerste vond plaats onder Filips De Goede, in 1497, zodat we dus aan de 514de editie toe zijn. Filips De Schone, vader van de latere keizer Karel verleende in 1497 aan de stad een eeuwigdurend octrooi. Dat octrooien verleende aan de stad het recht om jaarlijks een vrije handelsmarkt te organiseren waar allerlei soorten koopwaar en voorwerpen mochten verhandeld worden. De Franse term forain verwijst in dat opzicht ook naar een handels(foor)reiziger. In al die jaren heeft de Halfvastenfoor zowat alles overleefd. Wie meer wil weten over de rijke foorgeschiedenis, kan op zaterdag 26 maart en zondag 3, 10 en 17 april 2011 deelnemen aan een gezellige foorwandeling met oliebollen en appelbeignets. Afspraak om 14 uur aan het Groot Vleeshuis. Een ticket kost 7 euro en is verkrijgbaar aan het loket van Uitbureau: Kammerstraat 19, Gent, tel. 09 233 77 88. Website www.uitbureau.be

Praktisch

De kermis is open van zaterdag 26 maart tot en met zondag 17 april 2011. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 18 tot 22.30 uur. De kinderattracties openen in de week om 16 uur. Op woensdag en zondag van 14 tot 22.30 uur en op zaterdag van 14 uur tot middernacht. De kinderattracties blijven in het weekend open tot 20 uur.

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...