29 januari 2011

BB King op tiende editie Gent Jazz Festival

Gent Jazz Festival (07.07-17.07.11) kondigt trots de eerste namen voor de komende verjaardagseditie aan. Ter gelegenheid van de tiende editie wordt een bijzonder programma uitgewerkt, met op zaterdag 9 juli BB King als headliner van een ‘Special Night’. De blueslegende geeft dit jaar zijn Europese afscheidstournee en is in het kader daarvan exclusief te zien op Gent Jazz Festival. Openers die dag zijn ‘Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland’, met hun schitterend samenwerkingsproject. Met het album ‘Fortune Cookie’ leverde dit trio eind vorig jaar een prachtig, vonkend en knetterend visitekaartje af.

Gent Jazz Festival verwierf een plaats in de selecte IJFO of ‘International Jazz Festival Organisation’ (www.IJFO.org), een selecte club die wereldwijd de 16 voornaamste jazzfestivals groepeert, waaronder North Sea Jazz, London Jazz Festival, Montreux Jazz Festivals, Montreal Jazz Festival, Monterey Jazz Festival, en Istanbul Jazz Festival. Met de recente toetreding tot de IJFO krijgt ‘Jazz en Muziek vzw’ de organisatie achter Gent Jazz Festival wereldwijde erkenning voor haar werking en volgehouden kwalitatieve programmering. De vzw is organisator van Gent Jazz Festival, Jazz Middelheim en Jazz & Sounds (i.s.m. Kunstencentrum Vooruit, Muziekcentrum De Bijloke, en Hogeschool Gent). Deze koepelorganisatie zet synergieën op voor gemeenschappelijke (schaal)voordelen en artistieke opportuniteiten. Bertrand Flamang, voorzitter van Jazz en Muziek vzw: “Gent Jazz Festival werd recent als nieuw lid opgenomen omdat het voldoet aan alle kwalitatieve en kwantitatieve voorwaarden. Het lidmaatschap betekent een belangrijke mijlpaal voor ons als organisatie, dat tegelijk ook vele voordelen biedt voor onze andere festivals: Jazz Middelheim en Jazz & Sounds Festival. Sinds 2010 is ‘Jazz en Muziek vzw’ ook een actief lid van het Europe Jazz Network (www.europejazz.net), een organisatie voor informeel overleg binnen het veld. Via werkgroepen worden diverse publieksverruimende projecten uitgewerkt. Concreet loopt dit seizoen bijvoorbeeld een project rond toerisme waarin Europese festivals promotie maken voor elkaars festival- en hotelarrangementen.

De internationale erkenning door de IJFO en samenwerking met het Europe Jazz Network sluit mooi aan bij de internationale erkenning van thuisstad Gent door Unesco. In de zomer van 2009 werd Gent immers uitgeroepen tot ‘Unesco Creative City of Music’, in het selecte gezelschap van Bologna, Sevilla en Glasgow. ‘Jazz en Muziek vzw’ bouwt al jaren mee aan een positief en muzikaal imago van de stad Gent en is dan ook bijzonder trots op deze titel die Gent kreeg. Dat bij de officiële inluiding alle sprekers ook expliciet onze jazzinitiatieven vernoemden, was dan ook een deugddoende appreciatie voor de inspanningen. Met het Gent Jazz Festival (10e editie in 2011) wordt actief verder gewerkt om het draagvlak voor deze titel nog te verbreden en de weerklank te vergroten. Ook het ‘Jazz & Sounds Festival’ dat in november 2011 haar tweede editie kent, past perfect binnen dit UNESCO verhaal. Het is de unieke samenwerking met Muziekcentrum de Bijloke, Kunstencentrum Vooruit en Hogeschool Gent (Conservatorium en de KASK) die het Jazz & Sounds Festival meteen sterk verankert in het culturele weefsel van de stad. Dit festival sloopt muzikale grenzen en heeft ook de ambitie om een gerespecteerde speler te worden met naam en faam tot ver buiten de landsgrenzen.

Korte info artiesten

BB_King BB King: zaterdag 9 juli, 22.30u – Special Night
Riley B.B. King, de King of the Blues, heerste verschillende decennia als blues-icoon bij uitstek. De herkenbare sound die hij uit zijn gitaar Lucille haalt, is deel van het collectief geheugen van generaties. Als een van de meest invloedrijke muzikanten aller tijden inspireerde hij talloze gitaristen zoals Eric Clapton, Jimi Hendrix en Steve Ray Vaughan. Hij slaagde erin om de blues bij een breder publiek bekend te maken en vooral in de jaren '60 en '70 introduceerde hij bluesinvloeden in de rockmuziek. Twee jaar geleden bracht hij een schitterend concert op Gent Jazz Festival waar hij bewees dat The thrill isN’T gone, in tegendeel.

Roland Steven De Bruyn, Tony Gyselinck & Roland: zaterdag 9 juli, 18u30 – Special Night
Alsof het in de sterren stond geschreven trok mondharmonicavirtuoos Steven De Bruyn (El Fish, The Rhythm Junks) vorig jaar op pad met Tony Gyselinck, een van de allerbeste jazzdrummers van het land (BRT Jazzorkest,Toots Thielemans Kwartet, maar ook Jo Lemaire en Rocco Granata) en de volledig uit Rupelse klei opgetrokken gitaarlegende Roland (bekend van zichzelve). Voor het eerst namen deze drie heren van stand samen op. Het vonkt en het knettert, het vlamt en het laait. Een uniek treffen van drie eigenzinnige koppigaards. Op het haardvuur gooien ze takken blues, stronken jazz en spaanders elektronica, naast een bussel sprokkelhout met skiffle, bebop, folk en soul. Een avontuurlijke reis. Eind vorig jaar brachten ze het album Fortune Cookie uit. Een sprong in het duister. Ieder trekt zijn plan. We gaan toch niets afspreken zeker? Drie kwajongens op zwerftocht.’t Werd stilaan tijd, gedomme!

Nuttige linken: http://www.gentjazz.com/ , www.IJFO.org , http://www.europejazz.net/ , http://www.jazzmiddelheim.be/ , http://www.jazzandsounds.com/  
Tickets Gent Jazz Festival: verkrijgbaar via gentjazz.com en via Fnac.

Dagticket VVK: 32 Euro - Special Night VVK: 43 Euro
Driedagenpas VVK: 79 Euro

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...