26 december 2010

Klanten met een voedselallergie goed informeren

Tot 3 % van de volwassenen en 8 % van de kinderen hebben last van voedselallergieën of -intoleranties. Momenteel is de enige effectieve behandeling om het optreden van symptomen te voorkomen het bannen van het allergeen dat aan de basis ligt van deze soms ernstige en soms zelfs dodelijke reacties. Om de betrokkenen toe te laten hun voeding te kiezen met kennis van zaken, verplicht de Belgische en Europese reglementering dat de aanwezigheid van 14 stoffen die verantwoordelijk zijn voor voedselallergieën of -intoleranties op de verpakking van voorverpakte voedingswaren vermeld wordt. Het gaat over glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selder, mosterd, sesamzaad, sulfieten, lupine, weekdieren en hun afgeleide producten.

Deze voorschriften zijn evenwel niet van toepassing op niet-voorverpakte voedingswaren (voor welke de vermelding van de ingrediëntenlijst niet verplicht is), zoals bijvoorbeeld de voedingswaren die verkocht worden in slagerijen, bakkerijen, traiteurs of maaltijden in restaurants en grootkeukens. Consumenten die te kampen hebben met een allergie worden dan ook geregeld geconfronteerd met de moeilijkheid om correcte en betrouwbare informatie te verkrijgen over de samenstelling van deze producten. Deze situatie is vaak te wijten aan een slechte kennis van de problematiek voedselallergie door verkopers en restauranthouders.

Om deze situatie te verbeteren lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu in samenwerking met Test-Aankoop een campagne over voedselallergie gericht aan verkopers van niet-voorverpakte voedingswaren en horecapersoneel. De brochure en de folder, ontwikkeld door Test-Aankoop, bevatten informatie over voedselallergieën en de voornaamste allergenen. Deze informatieve hulpmiddelen bieden enkele belangrijke principes om in acht te nemen. Voor meer informatie en om de brochure en de folder te verkrijgen: www.denkaanvoedselallergieen.be

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...