26 december 2010

Artistiek eindejaarsvuurwerk in Gent

Na het succesvolle vuurwerk van vorig jaar organiseert de Dienst Feestelijkheden op oudejaarsavond 2010 om klokslag middernacht opnieuw een artistiek vuurspektakel aan Portus Ganda, de plek waar Gent ontstond. Het vuurwerk vorig jaar was van op afstand goed te zien en trok ruim achtduizend toeschouwers. Vraag is wel hoeveel dapperen dit jaar de koude vriesnacht zullen trotseren. Als u liever binnen blijft en toch wil genieten, neem dan gerust een kijkje op Gentblogt. De Dienst Feestelijkheden heeft net zoals vorig jaar 20.000 euro ter beschikking. Het vuurwerk, ‘The Magic Wonders of the World’, zal 20 minuten duren en zal de allernieuwste effecten en kleuren, speciaal voor Vangelabbeek aangemaakt in China, brengen. De vernieuwing ligt in de pastelkleuren. Het explosieve karakter van de vuurpijlen wordt verzacht door het gebruik van pastelkleuren zoals seablue, pink, orange light-green en meer.

Op vrijdag 31 december 2010 om 23.55 uur start gedurende 5 minuten een aftelmoment. Vanaf 30 seconden voor middernacht wordt samen met het publiek afgeteld. De afschietplaats bevindt zich op de grasvlakte van de Sint-Baafssite tussen het poortgebouw en de Sint-Baafsabdij, centraal tegenover de bebouwing aan de zijde van de Groene Kerk. Op deze plek mogen geen toeschouwers staan. De publiekszone bevindt zich aan de Veerkaai, het Veermanplein, het Julius De Vigneplein en ter hoogte van de Nieuwbrugkaai (kades aan de kant van het zwembad Van Eyck). Aan de andere zijde, namelijk vanuit het Sint-Baafsdorp kan het vuurwerk bekeken worden en is er een publiekszone voorzien tot aan de achterkant van de Groene Kerk. In die publiekszone wordt geen particulier vuurwerk toegestaan omwille van veiligheidsredenen. De politie zal controles uitvoeren in de afgebakende publiekszone.  Het vuurwerk bezorgt geen belemmeringen voor de jachthavengebruikers, zij kunnen te allen tijde hun vaartuigen bereiken. Er wordt geadviseerd om huisdieren binnen te houden tijdens de eindejaarsnacht.

De opdracht voor het artistiek vuurwerk werd gegund aan de Groep Vangelabbeek uit Lanaken. Zij zorgde ook vorig jaar voor het eindejaarsvuurwerk in Gent en waren in het verleden verantwoordelijk voor onder andere de vuurwerken Gala de la Croix Rouge Monégasque 1999, het Europees Kampioenschap voetbal, Euro 2000 Amsterdam, de concerten van André Rieu in Maastricht 2005, de Tall Ship Races Antwerpen 2004, de Huldiging Nederlands voorzitterschap Europese Unie 2004, het Midwinter Evenement 2001, de opening van het Deurganckdok 2005, België 175/25 voor Koning Albert Brussel 200. Ze behaalde de tweede prijs en publieksprijs tijdens het Vuurwerkfestival Moskou in 2002.

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...