22 december 2010

Werner eet zijn schoen op

Werner is alleen thuis samen met zijn hond Borisboef, een Sint-Bernard met een heuse stamboom. Omdat zijn vader naar Moldavië blijkt vertrokken, en zijn moeder in Oostende zit, komt zijn gehate buurmeisje Vicky oppassen. Dat zit niet mee. Tot overmaat van ramp valt er een kaartje in de bus dat weinig goeds voorspelt. Een muzikale theatervoorstelling waarin de grens tussen waarheid en fantasie soms nauwelijks zichtbaar is. Voor ‘Werner eet zijn schoen op’ slaan KOPERGIETERY en STELLA DEN HAAG de handen in elkaar. Tussen beide huizen klikt het al lang. Jaar na jaar zijn de producties van Stella te gast in Gent: Vuil Kind, Ode, Ode Twee, Niemand weet, Niemand weet… Dit, én uiteraard een wederzijdse artistieke fascinatie, liggen aan de grondslag van deze coproductie. Stella Den Haag oprichter Hans van den Boom schreef de tekst, ‘compagnon de route’ Erna van den Berg regisseert. De cast bestaat uit vaste en losse KOPERGIETERY medewerkers; theatermaker Gregory Caers kent u van de KOPERGIETERY voorstellingen De wanhopige liefde… en Rennen, Eva Binon is docente in de Theaterateliers en theatermaakster, Gilles De Schryver speelt als ex-atelierjongere momenteel in o.a. ‘het Geit’ en de TV-reeks Code 37, Simon De Winne ging na de Theaterateliers drama studeren en maakt deel uit van het Gentse collectief ‘Tibaldus en andere hoeren’.

Speelteater Gent werd in 1978 opgericht door Eva Bal. Zij was door het toenmalige Ministerie van Cultuur gevraagd om het jeugdtheater een nieuw élan te geven. Ondertussen zocht het gezelschap ook naar een geschikte plek om zich te nestelen. Pas in 1993 werd dit nest gevonden. Op een steenworp van het Gentse stadscentrum, in een wijk waar veel migranten wonen, stond een verlaten fabrieksruimte in bedenkelijke staat: De Kopergietery. De naam verwijst naar de oorspronkelijke bestemming van het ruim 100 jaar oude pand: tot 1945 was het een fabriek waar koper werd gegoten. In maart 1994 werd KOPERGIETERY feestelijk geopend. Met de opening van KOPERGIETERY kon eindelijk de derde, receptieve pijler worden gerealiseerd: het uitnodigen van gezelschappen uit het binnen- en buitenlandse (jeugd)theatercircuit. KOPERGIETERY is een huis met vele kamers, een 'broedplaats', een ‘laboratorium’ voor talent op de rand van het nest, veeleer dan een theaterfabriek die op tijd en stond haar artefacten op de markt brengt en de producten van collega-gezelschappen afneemt. KOPERGIETERY gaat regelmatig co-producties aan met (jonge) makers, gezelschappen of culturele organisaties waarmee een artistieke verwantschap bestaat. Het gaat telkens om een samenwerkingsverband dat bij voorkeur over meerdere seizoenen loopt en artistieke uitwisseling als voornaamste doelstelling heeft.

Stella Den Haag is een Nederlands jeugdtheatergezelschap onder het artistieke leiderschap van Hans van den Boom. Hans schrijft heel vaak de teksten, Erna van den Berg regisseert. Samen creëren ze heel sfeervolle, ontroerend mooie voorstellingen voor kinderen vanaf 6 jaar. Hun creaties zijn telkens zeer muzikaal, multidisciplinair en boeiend voor zowel kinderen als volwassenen. Daarnaast biedt Stella Den Haag ook ruimte aan jonge schrijvers, regisseurs, musici en beeldende kunstenaars om hun ideeën te realiseren. Recente producties zijn Niemand weet, niemand weet, Vuil Kind, Kind noch Kraai, Shaffy voor kinderen.

Link: www.kopergietery.be en www.stella.nl

Labels: , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...