2 november 2010

Uitzonderlijke tentoonstelling Jacques Tati in Gentse Caermersklooster

Tati 01Meer dan 60 jaar na Jacques Tati’s eerste langspeelfilm Jour de Fête wil het Filmfestival Gent de Franse regisseur, acteur en komiek een passend eerbetoon geven met de tentoonstelling 'JACQUES TATI: Deux Temps, Trois Mouvements' die geproduceerd werd door de Cinemathèque française in samenwerking met Les Films de Mon Oncle. De tentoonstelling loopt van 15 oktober 2010 tot 16 januari 2011. Nooit eerder was de unieke visie van Tati zo tastbaar voor het publiek. Fans van Tati kunnen hun hart ophalen aan originele stukken en reproducties: de kantooromgeving van PlayTime, het designinterieur van Villa Arpel, de fiets van François de postbode uit Jour de Fête, Tati’s legendarische pijp in XL formaat en tal van ongeziene foto’s, affiches, rekwisieten, kostuums, maquettes en storyboards. Voor wie minder vertrouwd is met het oeuvre van Tati is het een speelse en kleurrijke omgeving waarin kan worden kennisgemaakt met de humor en esthetiek van een buitengewoon regisseur.

Met zes langspeelfilms over een periode van meer dan 20 jaar was Jacques Tati niet de meest productieve regisseur, maar hij was zonder twijfel een van de meest inventieve. Hij creëerde als regisseur en acteur een universum dat nog steeds tot het collectief geheugen behoort. De hilarische stunts van François de postbode in Jour De Fête (1949) betekenden het begin van Tati’s carrière. De scherpe, maar komische kritiek op het modernisme kwam terug in alle volgende films. In Les Vacances de Mr. Hulot (1953), Mon Oncle (1958), PlayTime (1967) en Trafic (1971) perfectioneerde het illustere personage van Mr. Hulot de kenmerkende slapstickhumor van Tati. In de televisiefilm Parade (1974) ruilde hij Mr. Hulot in voor Mr. Loyal, een circusartiest in het gezelschap van jongleurs, goochelaars en acrobaten.

Jacques Tati was tweemaal te gast in Gent, onder meer tijdens de opnames van Trafic. Hij werd toen ontvangen door Jacques Dubrulle, gedelegeerd bestuurder van het festival. Bij het eerbetoon aan deze graag geziene gast hoort dan ook een uitgebreid retrospectief programma waarin de films van Tati worden vertoond. De tentoonstelling 'JACQUES TATI' is een realisatie van de Cinemathèque française in samenwerking met Les Films de Mon Oncle. Gent is na Parijs de tweede stad waar ze te zien is. Het originele concept wordt voor Gent aangepast aan de prachtige locatie van het Caermersklooster. De Provincie Oost-Vlaanderen zet met deze tentoonstelling de traditie verder om ieder jaar naar aanleiding van het Filmfestival een belangrijk oeuvre te belichten.

2010 wordt een heus feestjaar voor fans van Jacques Tati, want op 16 juni verscheen L’illusionniste van Sylvain Chomet in de zalen. De regisseur van Les Triplettes de Belleville waagt zich hiermee aan een geanimeerde versie van Tati. Het verhaal is gebaseerd op een ongebruikt scenario van Jacques Tati. L’illusionniste speelt zich af in kleine achterafzaaltjes van cafés en op goedkope tuinfeestjes. Het zijn de enige plaatsen waar een oudere goochelaar nog mag optreden, nu hippe rockgroepen de grote podia hebben ingepalmd. Het leven van de man krijgt weer betekenis wanneer hij Alice ontmoet, een jong meisje dat echt in zijn magie gelooft. Verrast door haar jeugdige en oprechte enthousiasme haalt hij al zijn trucjes boven om haar niet te ontgoochelen.

Praktisch: 15 oktober 2010 tot 16 januari 2011
Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent
Dagelijks open van 10 tot 17u, behalve op maandag.
Gesloten op 25 december en 1 januari.
Tickets kosten €8 of €6 (-26, werkzoekenden, Knack Clubleden, 60+, op vertoon van lerarenkaart of museumpas)
Geleide bezoeken en groepen kunnen reserveren via vzw Gandante: www.gandante.be, +32 (0)9 375 31 61

Labels:

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...