4 november 2010

Toeristisch jaar tot nu toe succesvol in Gent

Door de economische crisis was 2009 een jaar dat we beter vergeten, ook voor het toerisme in de Vlaamse steden. Maar nu blijkt dat het aantal overnachtingen in Gent de eerste zes maanden van 2010 zeer succesvol zijn. De Algemene Directie Statistiek noteerde voor deze periode 354.122 overnachtingen. Dat betekent een stijging met bijna 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Hiermee zit Gent ruim boven de stijging met 6 % van alle kunststeden samen. Maar niet alleen het aantal overnachtingen van 2009 werd overtroffen. Ook het aantal overnachtingen van 2008, een recordjaar voor Gent, wordt verbeterd.

De grootste stijging wordt gerealiseerd in het zakentoerisme (+28%), maar het verlies in 2008 was daar ook het grootst. Ook de overnachtingen in het kader van congressen stijgen met 23%. De overnachtingen voor ontspanning stijgen het minst (+2,4%), maar deze sector kende in 2009 dan ook geen terugval in Gent. Als deze stijgende trend zich doorzet tot eind 2010 wordt de kaap van 800.000 overnachtingen benaderd. Dat is niet onrealistisch want juli en augustus, traditioneel de maanden met de meeste overnachtingen, waren dit jaar ook zeer goed. Ook in het infokantoor van Dienst Toerisme, momenteel in het Belfort gehuisvest, steeg het aantal bezoekers met 3,7% in de periode januari-september.

De grootschalige verfraaiingswerken in het historisch centrum hebben dus geen negatieve impact op de overnachtingen in Gent en de bezoekers in het infokantoor. Integendeel, Gent verwerkte begin dit jaar nog een aantal annulaties door de vulkaanuitbarsting in IJsland. Met de recente opening van het STAM, de beëindiging van de restauratiewerken aan het Lam Gods eind oktober en de toekomstige voltooiing van de Kobra werken in het vooruitzicht zien we het toerisme in Gent in de nabije toekomst verder positief evolueren.

Labels: , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...