20 november 2010

Gentse senioren maken een uniek tapijt

Tapijt 01 Een dertigtal senioren van de vier Gentse OCMW woonzorgcentra en van twee lokale dienstencentra ontwierpen op vraag van het MIAT een kunstzinnig tapijt. Dit tapijt is één van de blikvangers tijdens de tentoonstelling ‘Textiel, verrassend vernieuwend’ in het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT). Die tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 5 december in het MIAT en presenteert nieuwe, hoogtechnologische toepassingen van textiel. Zo is er het sensorentapijt dat ontwikkeld is door het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid Centextbel. Wanneer iemand op het tapijt val, wordt een alarmcentrale gewaarschuwd. Bie Hinnekint, projectbegeleider OCMW: “Als antwoord hierop maakten senioren een eigen kunstzinnig tapijt. Bij dit ‘emotional carpet’ kwam meer dan haak- en breiwerk kijken. Er zitten ook pomponnetjes in, stukjes quilt en batik. Andere onderdelen bestaan uit kalligrafie. Op een mp3-speler staat de lievelingsmuziek van de senioren. In het tapijt is ook een foto-installatie over genieten verwerkt. Met beelden van bijvoorbeeld ’s avonds naar de sterren kijken, met je voeten op de stoof zitten of een mooi decolleté”.

De creatie van de senioren worden beschouwd als een voorstudie van een futuristisch tapijt dat mensen een goed gevoel geeft door ernaar te kijken en eraan te voelen. Het seniorentapijt is niet bedoeld om over te lopen, maar om in gedachten over te wandelen. Het tapijt spreekt tot de verbeelding en tot het hart en roept herinneringen en verwondering op. Curator Nadine De Waele: “Alle stukjes werden afgelopen woensdag in het MIAT aan elkaar gezet om tot een tapijt van ongeveer twee meter op twee te komen. Van al dat ijverige handwerk worden ook foto’s gemaakt, die te zien zullen zijn in zes musea in Europa”. De tentoonstelling maakt deel uit van een Europees project, waarbij de deelnemende musea de burger als actieve deelnemer aanspreken. Met het Gentse project gaan de senioren nog een stapje verder. Ze tonen dat ze meer zijn dan passieve gebruikers van zorgen en diensten en dat ze ook zelf een kunstwerk kunnen maken.

Tapijt 11 OCMW voorzitter Geert Versnick is erg tevreden over deze tentoonstelling en de goede samenwerking tussen schepen Lieven Decaluwe en het OCMW. Geert Versnick: “Het MIAT gunt ons niet alleen een blik op het verleden, maar ook op de toekomst. Deze tentoonstelling toont bovendien het onbekende technologische aspect van textiel”. De bewoners van de Gentse woonzorgcentra kregen een mooi compliment van OCMW voorzitter Geert Versnick: “Jullie hebben er niet aleen materiaal maar ook een ziel ingestoken. Het tapijt toont aan dat bejaarden niet alleen mensen zijn voor wie men moet zorgen. Het laat zien hoe actief jullie zijn en dat jullie de maatschappij nog iets te bieden hebben”. Om de inhuldiging een feestelijke toets te geven zorgden Myriam en Stefaan voor een leuke tapdans demonstratie en kregen de aanwezigen een glas aangeboden in het cafetaria van het MIAT. Link: http://www.miat.gent.be/

Guido Van Peeterssen.

Labels: , , , , , , ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...