7 december 2011

Va Fan Fahre - Al wa’ Debt


Na de lovende kritieken op de vorige twee cd’s (Romski Robbery en Zet je maar), vond de fanfare dat het tijd was voor een berekend risico. De samenwerking met de Marokkaanse zangeres Aicha Haskal op de vorige cd, bracht hen op het idee het nieuwe project resoluut in twee culturen tegelijk te verankeren. Dit resulteerde in een verrassend natuurlijke fusie geworden van Balkan brassbanden Arabische muziek. Zoals de meeste composities op deze cd is het titelnummer van de hand van bandleider Michael De Schryver. Daarnaast staat er werk op van Dieter Bossu en Bertel Schollaert. Verder koos de band ook voor één cover: het zwoele Ya Habibi Taala (Mon amour vient) van de Egyptische zangeres Asmahan.


Een uitgesproken troef is de stem van Aicha Haskal, deze keer op zes verschillende nummers. Haar soepele, warme stemgeluid schakelt moeiteloos tussen klassieke Arabische stembuigingen, parlando en op deze plaat zelfs rap. Drie teksten van de cd zijn geschreven door de in Brussel verblijvende Egyptische dichter Abdelhamid Farag, die zichzelf een ‘poète de l’éloignement’ noemt. Zijn teksten zijn dan ook doordrongen van diepe weemoed en romantiek.


Maar deze Arabische, en hier en daar Ethiopische toets, is niet de enige koerswijziging in het repertoire van de band. Michael De Schryver ruilt zijn accordeon in voor rootsy orgeltjes en analoge synths. De percussie wordt nog snediger door de toevoeging van instrumenten zoals riqq(Arabische tamboerijn) en carcabous (Marokkaanse ‘kleppers’). Ook nieuw bij de ritmesectie is de elektrische gitaar van Eduardo Vega, verder goed voor een aantal vloeiende solo’s, geïnspireerd door de Egyptische gitarist Omar Khorshid. De link met de Arabische wereld uit zich ook in de grafiek en de hoesfoto’s. Dezelaatste zijn het werk van reisfotograaf Wim Pi, en komen uit de fotoreportages 'Nergens heen' (Vers nulle part) en 'Anna andmypassport' (Anna et mon passeport ), die hij maakte in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië.


Het resultaat is een fris, modern en toch authentiek en gevarieerd album. Een plaat die een breder publiek zal bekoren dan alleen de verstokte wereldmuziekfans. Ze staat immers bol van de catchy melodietjes en aanstekelijke ritmes, die zich onmiddellijk in het geheugen boren, en tegelijknogop de benen mikken ook...


Va Fan Fahre is opgericht in maart 2003. Het repertoire bestond aanvankelijk uit klezmer en Roemeense en Bulgaarse fanfaremuziek. Vanaf 2004 begon de band eigen nummers te schrijven, waarbij ze doorheen de Balkan Brass andere wereldmuziekinvloeden begonnen te weven. Eind mei 2005 bracht Va Fan Fahre Romski Robbery uit, een eerste cd met eigen werk. Radio 1 onthaalde hem met open armen. Op 19 november 2005 was Va Fan Fahre één van de groepen op de Radio 1-happening (Big Bang) in Vooruit. Hun single ‘Plakkeplakke’ haalde een derde plaats in Carte Blanche.


Ook internationaal begint Va Fan Fahre aandacht te krijgen. In de top 1000 van de World Music Charts Europe 2005 eindigde hun eerste cd op 127ste plaats. Hiermee waren ze de hoogstgeplaatste Belgische band. In november 2005 reisde de band naar Milaan, voor een live-show op Radio Popolare (www.radiopopolare.it), en speelde voor een uitverkochte zaal in de Casa Loca. Eind maart 2006 werden ze opnieuw in Italië gevraagd. Een hoogtepunt in 2006 was de uitnodiging op het Balkan Brass Festival te Praag op 9 mei. In 2007 stond o.a. een optreden op de Wiener Festwochen (Wenen-Oostenrijk) op het programma, en tourde de band voor de derde maal in Italië.
Va Fan Fahre bracht in september 2007 haar tweede cd uit, getiteld Zet je maar. Hij werd voorgesteld in Rivierenhof, Handelsbeurs en Ancienne Belgique. Naast Indische invloeden uit Rajasthan en het Gentse dialect, waren nu ook de gypsy-viool van Tcha Limberger, de Arabische zang van Aicha Haskal en de Spaans-Colombiaanse melancholie van Paola Marquez te horen. De cd kon internationaal op heel wat bijval rekenen. Zo draaide radio BBC 3 meerdere malen de titeltrack Zet je maar. Een aantal nummers werd opgenomen op de volgende compilatie cd’s:Balkan Beats (www.balkanbeats.de – Berlijn), ‘Gypsy Garden vol. 2’ (www.lolasworldrecords.com – Duitsland), De Komplete Kleinkunstkollektie (Universal), ... In 2008-2009 speelde Va Fan Fahrenog op Sfinks, Dranouter, Musiques des Rues (Besançon), Jazz sous les Pommiers (FR), …
SELECTIE VAN RECENSIES - TE LEZEN OP WWW.VAFANFAHRE.BE
Va Fan Fahre played several times on BBC3.
"I played songs from both of these albums (Va Fan Fahre&Fayrouz) last week. But one from each is not enough, so here two more ..."
(Lopa Kothari)


New Folksounds"De smeltkroes die Va Fan Fahre met Al Wa' Debt tot stand bracht is van ongelofelijke klasse."


Recensie Kif Kif
"Met Al WaDebt blijft Va Fan Fahre de eigenzinnige weg bewandelen die met het tweede album werd ingeslagen, en dat is een goede zaak. Wij zijn al benieuwd naar de volgende plaat."


Mondomix - feb/ma 2011 editie – 5 op 5 sterren recensie
"Superbe troisième album quidevraitlancer Va Fan Fahre dans le peloton des fanfares voyageuses."


Le coup de coeur de babelmed – www.babelmed.netPour démarrer l’année en fanfare, en voilà une formidable, venue de Belgique, qui nous joue ici de la musique arabe ! Va Fan Fahre, fanfare belge flamande, comme son nom l’indique un peu, mais qui aime surtout brouiller les pistes, linguistiques et culturelles, comme son nom l’indique beaucoup, nous offre ici un cd décoiffant, une musique tonique et inventive, que l’on aura évidemment tout intérêt à voir sur scène - età programmer pour le plus grand bonheur du public, pour ceux dont c’est le métier.
(Nadia Khouri-Dagher)


4 ½ sterrenrecensiein Magyar Narancs (Hungary)
“This is an exciting, fresh, creative and enjoyable production.”


Sound & Image (Germany)
Wenn man denkt, viel Innovatives kan nauf dem Sektor Balkan Brass nicht mehr passieren, hat man wieder mal die Rechnungohne den Wirtgemacht. In diesem speziellen Fallohne einen belgischen.


Va Fan Fahre in top 10 - beste albums van 2010 op MixedWorldMusic.com
Al Wa'Debt - CD van de week op
www.mixedworldmusic.com


4 sterren recensie in NRC Handelsblad (NL)


Fabulous Brass/Arabic surfsound of Va Fan Fahre - Radio6.nl


Vijf sterren recensie in Het Dagblad van het Noorden (NL)

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...