9 december 2011

Tweehonderdvijftig brandweerlieden nemen deel aan de ‘Dag van de ontzetting’

Op zaterdag 17 december organiseert het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) in de brandweerkazerne van Gent de ‘Dag van de ontzetting’. Op dat congres wordt aandacht besteed aan de bevrijding van geknelde personen uit verschillende types van voertuigen. Er nemen meer dan tweehonderdvijftig brandweerlieden deel uit het hele land. Per korps konden twee brandweerlieden inschrijven. De beschikbare plaatsen waren onmiddellijk volzet. Het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE) en Brandweer Gent organiseren samen de ‘Dag van de ontzetting’ op zaterdag 17 december 2011 met als thema ‘Weg met dat beknellend gevoel!’. Het congres vindt plaats in de hoofdkazerne van Brandweer Gent, Roggestraat 70, 9000 Gent.

‘Ontzetting’ is brandweertaal voor het bevrijden van geknelde personen uit een voertuig na een verkeersongeval. Op het congres wordt de ontzetting behandeld uit verschillende types voertuigen en dit op basis van de recent ontwikkelde standaard operatieprocedure van het KCCE. Er worden enkele uiteenzettingen gebracht, afgewisseld met workshops van partners uit de autoindustrie. Er is een grote variatie aan demonstraties door diverse korpsen uit België: een vrachtwagenongeval, een ongeval waarbij een bus betrokken is, de activering van airbags en alternatieve bevrijdingswijzen.

In het praktijkgedeelte wordt de nadruk vooral gelegd op zware ontzettingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende types voertuigen, die ter plaatse worden geïnstalleerd. Onder meer volgende onderwerpen worden belicht: hybride en elektrische voertuigen, kooiconstructies, airbags en gordelspanners, auto’s op gas, vrachtwagens en bussen. Ook de constructeurs van enkele van die voertuigen zijn aanwezig. De juiste manier van handelen is na een verkeersongeval van essentieel belang voor het slachtoffer dat moet worden bevrijd, maar ook voor de veiligheid van de hulpverleners zelf. Op het congres wordt daarom ook aandacht besteed aan een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines (brandweer en medische hulpverleners).

Labels: ,

eXTReMe Tracker
My Google AJAX Search API Application
Loading...